Ideiglenes Brexit-megállapodás született a pénzügyi szektorban

Theresa May brit miniszterelnök ideiglenes megállapodást kötött az Európai Unióval arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése után a brit pénzügyi szolgáltató cégek továbbra is hozzáférnek az európai piacokhoz – jelentette a The Times című brit napilap csütörtökön.

A brit pénzügyi szolgáltatók mindaddig hozzáférnek majd az európai piacokhoz, amíg a brit pénzügyi szabályozás nagy vonalakban megegyezik az európaival.

„Maradj nyugodt és folytasd” feliratú hűtőmágnesek egy londoni ajándéküzletben 2018. október 18-án. Theresa May brit miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója második napi tanácskozása előtt úgy nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartja az országa uniós kilépését követő, eredetileg 2020 végéig tervezett átmeneti időszak néhány hónapos meghosszabbítását.
MTI/EPA/Neil Hall

A Nagy-Britanniában is jelen lévő globális bankoknak a Brexitre készülve át kellett, illetve át kell szervezniük működésüket. Közülük több létrehozott új központokat a kontinensen, és elkezdte odatelepíteni tevékenységét, vezetőit és alkalmazottait, hogy abban az esetben is ki tudják majd szolgálni ottani ügyfeleiket, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az EU-ból.

A Brexit-folyamat egyik sarkalatos pontja a pénzügyi szektor helyzetének rendezése, mégpedig a passporting jogok miatt.

A passporting az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyek rendszerét jelenti, és az Európai Bizottság korábbi álláspontja szerint a City pénzügyi szektorának befektetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatai elveszíthetnék ezeket a jogosultságaikat, ha Nagy-Britannia tagsága az EU egységes belső piacán megszűnik.

Ezt az ellentétet úgy tűnik, sikerült feloldani, a következő hasonló jellegű bejelentés várhatóan a légiközlekedési szektorról szól majd, ahol szintén gondot okozhatna a légitársaságoknak, ha nem sikerülne semmilyen megállapodást kötni.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »