A vártnál lassabban csökken a spanyol költségvetés hiánya

A spanyol kormány új, a korábban jelzettnél magasabb deficitcélokról állapodott meg Brüsszellel – jelentette be a spanyol pénzügyminiszter pénteken, a kabinet ülését követő madridi sajtótájékoztatón.

María Jesús Montero elmondta: erre az évre a spanyol költségvetés hiánya várhatóan 2,7 százalék, jövőre pedig 1,8 százalék lesz, mindkét esetben 0,5 százalékponttal magasabb a korábban jelzettnél. Hozzátette: 2020-ra 1,1 százalékos, 2021-re 0,4 százalékos államháztartási hiánnyal terveznek.

A módosítás összhangban van a spanyol központi bank és az Európai Bizottság figyelmeztetésével, miszerint a korábban vállalt hiánycélok nem teljesíthetők – hangsúlyozta.

María Jesús Montero szerint a módosítás lehetővé teszi a költségvetés és a gazdasági növekedés fenntarthatóságát az alig másfél hónapja kormányra került szocialista kabinet szociálpolitikai menetrendjével. Spanyolországban 2008 óta először várható, hogy az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt lesz, azaz megfelel az uniós elvárásnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »