Dübörög az amerikai gazdaság, de sokan nem érzik ennek hatásait

Az amerikai gazdaság kifejezetten jól teljesít, de sokan vannak, akik nem érzik a fellendülést – állítja vasárnapi elemzésében az AP amerikai hírügynökség.

Múlt héten – a kamatemelés bejelentésekor – Jerome H. Powell, az amerikai jegybank (Fed) elnöke közölte, hogy az amerikai gazdaság a 2008-as pénzügyi válság óta jelentős mértékben megerősödött és jól teljesít. Tény, hogy 1960 óta a legalacsonyabb szintre, 3,8 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta, az adók csökkennek, az infláció alacsony, a fogyasztás növekszik, miként növekszik a házvásárlások száma is. A háztartások vagyona gyarapszik, és a számok élénk gazdaságról tanúskodnak.

Közleményében a FED kiemelte, hogy optimista a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban és a korábban vártnál magasabb inflációs pályával számol.

Év elején két és fél éves csúcsra pörgött fel az amerikai gazdasági aktivitás a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet feldolgozóipari és szolgáltatóipari gazdasági szereplők körében végzett felmérése szerint. Tovább

A gazdaság szárnyalásának eredményeiből azonban nem mindenki részesül, ezért sok amerikai nem érzi magát anyagilag biztonságban. A hírügynökség ennek alátámasztására adatokat említ: az üzemanyagárak emelkedését, a szerény jövedelmű családok lakáshoz jutásának nehézségeit, illetve az éveken keresztül fizetendő diákhitel nagyságát.

Idézi az Oxford Economics gazdaságkutató intézet elemzőit is, akik szerint a fogyasztás növekedése annak is köszönhető, hogy az emberek 60 százaléka a megtakarításaihoz nyúl, hogy megőrizhesse az életszínvonalát, a jövedelme ugyanis nem elégséges a kiadások fedezéséhez.

„Sokan még mindig fizetéstől fizetésig élnek” – mutatott rá Gregory Daco közgazdász, az Oxford Economics amerikai gazdasággal foglalkozó részlegének vezetője. Daco és más elemzők szerint az amerikai gazdaság alapjában véve egészséges, és különösen erős a munkaerőpiac. Mindazonáltal még azok közül is sokan nyugtalanok és túlterheltnek érzik magukat, akiknek van munkájuk és kevéssé van veszélyben állásuk.

Az ő szempontjukból szemlélve a gazdaságot azt látni, hogy a viszonylag alacsony, 2,4 százalékos infláció ellenére is az üzemanyagárak az egekben vannak, a lakásárak zavarba ejtően magasak, a 30 éves futamú, rögzített jelzáloghitelek kamata pedig mindegyre emelkedőben van.

Egyes nagyvárosokban – például San Franciscóban és Seattle-ben – szinte lehetetlen lakást vagy házat vásárolni, Atlantában vagy Minneapolisban éves szinten 8 százalékkal emelkedtek a lakásárak, Chicagóban és környékén pedig az elmúlt 12 hónapban 8 százalékos volt az emelkedés. Ezzel szemben az átlagbérek csupán 2,7 százalékkal növekedtek tavaly.

A Fed adatai szerint a háztartások és a nonprofit szervezetek nettó vagyonának értéke elérte a 100 billió dollárt. Az Oxford Economics kutatói viszont rámutatnak, hogy ez a vagyon egyúttal óriási egyenlőtlenségeket is jelez. A szupergazdagok egyre nagyobb vagyonokra tesznek szert, míg ez mindenki másnak csupán szerény mértékben sikerül. Az amerikai társadalom legfelső 10 százalékának kezében összpontosul a gazdagság 73 százaléka, és ez az arány 1986 óta folyamatosan emelkedik. A legfelső 1 százalék az összvagyon közel 39 százalékát birtokolja.

Velük szemben a hagyományos középosztály, amely a társadalom 40 százalékát teszi ki, egyre inkább lecsúszik. Míg 1986-ban az összvagyon 36 százaléka volt az övék, ez az arány mostanra 27 százalékra csökkent. Az amerikaiak többsége nem tud jövedelemre szert tenni tőzsdei részvényekből, tőkejövedelemből, vagy akár lakások bérbe adásából, így nekik csaknem kizárólag a havi fizetésükre kell hagyatkozniuk.

Ez egyébként általános probléma. Az Oxfam jelentése szerint a világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el. Tovább

Forrás: MTI / AP / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »