Egyre csak nő a szakadék a szegények és gazdagok között

A leggazdagabb 0,1 százalék 1980 óta annyi pénzt rakott zsebre, mint a felnőttkorú teljes lakosság szegényebb 50%-a, azaz 3,8 milliárd ember – derül ki a csütörtökön kiadott World Inequality Reportból.

Az a tény, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak, míg a szegények egyre szegényebbek lesznek az offshore adóparadicsomok elleni fellépést hozta magával, míg az egyenlőtlenség kérdése egyre fontosabb helyet tölt be a politikai napirendben – olvasható a CNBC honlapján.

A World Inequality Reportból kiderül, hogy ha a kormányok nem tesznek közös lépéseket az adók emelésére és az adóelkerülés felszámolására, akkor a probléma súlyosbodni fog – írják.

1980 óta a javak tulajdonosainak 0,1 százaléka, 7 millió ember, annyit tett zsebre a világ gazdasági növekedéséből, mint a piramis alsó felén található felnőtt lakosság, 3,8 milliárd ember. „Viszont a felső 1 százalék és az alsó 50 százalék közöttiek bevételnövekedése lassú vagy éppen nulla volt” – írja a 100 kutató által 70 országban végzett tanulmány, melyet Thomas Piketty francia közgazdász koordinált.

A szélsőséges egyenlőtlenség tovább fog rosszabbodni

Egyes országokban szélsőségesen nőtt az egyenlőtlenség a hasonló fejlettségű országokhoz képest – derül ki a dokumentumból. Mindez a „helyi törvények és intézmények fontosságára világít rá az egyenlőtlenségek dimenziójában” – írják.

A tanulmány becslései szerint a világ javainak 10 százaléka jelenleg offshore adóparadicsomokban parkol.

A különbségek szélsőségessé váltak olyan országokban, mint az USA és Oroszország – állítják a közgazdászok. Az elmúlt négy évtizedben az amerikai gazdagok a nemzeti vagyon 39 százalékát tudhatták magukénak, derül ki a legfrissebb, 2014-es adatokból. A növekedés mögött pedig a leggazdagabb 0,1 százalék áll – írja a tanulmány.

Világszinten a legfelső 1 százalék további gazdagodásnak örülhet majd a jövőben, bevételeik a világ teljes vagyonának arányában a mostani 20 százalékról 24 százalékra növekedhetnek 2050-ig a tanulmány szerint. Ez pedig azt is magával hozza, hogy a legszegényebb 50 százalék a javak még kisebb szeletéhez fog hozzájutni: a mostani 10 százalékról 9 százalékra csökken ez a szám – teszik hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A jövedelmi egyenlőtlenség és a társadalmi osztályok polarizációja meghatározó lesz a világ alakulásában a következő évtizedben – mutatott rá januárban a World Economic Forum (WEF) is. A globális kockázati jelentésből az is kiderült, hogy a szegények és gazdagok közötti szakadék mélyülése szerepet játszott Donald Trump elnökké választásában és a Brexit-folyamatban is.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Nem tér magához a brit autóipar

Az SMMT csütörtöki összesítése alapján 2021-ben 34 százalékkal kevesebb autó készült a brit gyártóüzemekben, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben. Ennél kevesebb autót utoljára 1956-ban gyártottak.

Read More »

Nem hátrált a Fed, esnek a tőzsdék

A Fed monetáris politikai döntéshozói szerda este konkrét időpont megadása nélkül jelezték a kamatemelés megkezdésének közeledtét az erősödő inflációs nyomás miatt. Bár ez önmagában nem újdonság, egyes piaci szereplők abban reménykedtek, hogy az utóbbi hetek erős korrekciója miatt a Fed esetleg lassít a tervezett monetáris szigorítás ütemezésén.

Read More »

Leave a Reply