Nem lesz kereskedelmi háború az USA és Kína között

Washington és Peking szélesebb körű kereskedelmi megállapodáson munkálkodik, és ez alatt felfüggeszti a védővámokat – mondta Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter vasárnap, miután Kína és az Egyesült Államok megegyezett, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról és nem emelnek további vámokat.

A Fox televíziónak adott interjújában Steve Mnuchin arra a szombati amerikai-kínai közös közleményre utalt, miszerint az Egyesült Államok és Kína folytatja a tárgyalásokat arról, hogy Peking milyen intézkedéseket foganatosítson amerikai energetikai és agrárimportja növelése érdekében, csökkentendő az Egyesült Államokkal szemben meglévő, mintegy 335 milliárd dolláros évi kereskedelmi többletét. Washington 200 milliárd dollár értékű csökkentést javasolt, a szombati közleményben azonban nem esik szó konkrét számokról.

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója vasárnap két amerikai televíziós műsornak is nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalásokról. A CBS Szemben a nemzettel című vitaműsorában azt fejtegette, hogy még túl korai a Donald Trump elnök által emlegetett 200 milliárd dolláros csökkentés konkrétumairól beszélni. „A részleteket most dolgozzuk ki” – mondta.

A következő lépés – mind Mnuchin, mind Kudlow interjúja szerint – Wilbur Ross kereskedelmi miniszter várható pekingi látogatása lesz, amelyen áttekintik a gazdaság azon területeit, ahol Kína megnövelheti Amerikából származó importját.

Amerikai álláspont szerint az energetika, a cseppfolyós gáz, a kisipar és az agrárium lehet az a terület, ahol Kína jelentős mértékben növelheti a behozatalt. Mnuchin elmondása szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy Kína legalább 35-40 százalékkal növeli majd a mezőgazdasági termékek importját.

A szombati közös közlemény ugyanakkor nem tett említést arról, hogy feloldják-e a telekommunikációs alkatrészeket gyártó kínai ZTE vállalat ellen hozott korlátozásokat. Donald Trump elnök a héten még azt ígérte, hogy közbenjár ennek érdekében.

Korábban Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes arról számolt be, hogy Kína és az Egyesült Államok megegyezett, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról, és nem emelnek további vámokat: „A két fél egyetértésre jutott. Nem bocsátkozunk kereskedelmi háborúba” – húzta alá Liu, aki a kínai tárgyalódelegáció vezetője volt Washingtonban.

  • Már eddig is mutatkoztak a kompromisszumkészség jelei
Trump elnök egyik legfőbb panasza az, hogy Kína óriási többletet halmozott fel a kétoldalú kereskedelmi forgalomban, ezért azzal fenyegetett, hogy 150 milliárd dollár értékű kínai termékre vet ki pótvámokat.

Hszi Csin-ping kínai elnök ezért április elején a kínai Davosként is emlegetett nemzetközi konferencián, a Boao Fórum Ázsiáért (BFA) elnevezésű tanácskozáson egy sor olyan intézkedést vázolt fel, amelyek pontról pontra válasznak tűnnek Trump Kínát érő bírálatainak, nem sokkal ezután pedig a témát közelebbről ismerő forrásokra hivatkozva a Bloomberg News arról számolt be, hogy a kínai kormány az autók importvámját a jelenlegi 25 százalékról 15 százalékra, vagy még alacsonyabbra, 10 százalékra szállítaná le.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »