Tovább húzódik az olasz kormányalakítás

Éleződnek az ellentétek a kormányalakításra törekvő olaszországi pártok között. Sergio Mattarella államfő hétfőig újabb gondolkodási időt kért. Mindenekelőtt az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) között támadt feszültség, de kiéleződtek az ellentétek a jobbközép koalíción belül is. 

Az államfő pénteken Maria Elisabetta Alberti Casellatit, a szenátus elnökét fogadta, aki beszámolt az M5S-szel és a jobbközép pártjaival tartott konzultációk eredményéről. Casellati feladata az volt, hogy felmérje a kormányalakítás lehetőségeit a parlamenti választások győztes pártja és a legtöbb szavazatot szerzett jobbközép koalíció között.

Valójában közeledés helyett egyre nagyobb a távolság az M5S és a jobbközép koalícióhoz tartozó Forza Italia között. Luigi Di Maio, az M5S miniszterelnök-jelöltje hangsúlyozta, hogy kizárólag a Matteo Salvini vezette Ligával hajlandó kormányt alakítani. Di Maio úgy fogalmazott, hogy Berlusconival még egy kávéra sem hajlandó leülni.

Silvio Berlusconii azt válaszolta, hogy „az M5S nem demokratikus párt és veszélyt jelent Olaszországra.” „Nem értenek semmihez, az én vállalatomnál a vécét pucolnák” – fogalmazott sajtójelentések szerint Berlusconi. A Forza Italia elnöke azt javasolta, hogy a jobbközép a balközép Demokrata Párt (PD) egy részével alakítson kormányt. 

Az M5S és az FI közti vita feszültté tette a jobbközép pártjai közötti viszonyt is. Matteo Salvini azt üzente vissza, hogy a Liga a PD-vel soha nem lép kormányra, ha Berlusconi ezt akarja, tegye egyedül.

Elemzők emlékeztettek, hogy az M5S vasárnapig adott időt a Ligának, hogy eldöntse, elszakad-e a jobbközép többi pártjától és hajlandó-e vele kormányt alakítani. Időközben vasárnap Molise tartományban tartanak választásokat, ennek eredménye is sokat számíthat.

Az államfő hétfőn közli, hogy miként folytatja a kormányalakítást. Újabb konzultációval bízhatja meg Roberto Ficót, a képviselőház elnökét, az M5S politikusát, mérje fel az M5S és a PD közötti kormány lehetőségeit. A PD eddig ez elől elzárkózott. Az sem kizárt, hogy az államfő miniszterelnök-jelöltet nevez meg, pártpolitikust vagy szakértőt, hogy elmozdítsa a március 4-i választások óta stagnáló helyzetet.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »