Kompromisszumkésznek tűnik Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető már nem teszi nukleáris programja feladásának feltételévé azt, hogy az Egyesült Államok kivonja csapatait a Koreai-félszigetről – mondta el Mun Dzse In dél-koreai elnök csütörtökön.

„Észak-Korea elkötelezett a teljes atommentesítés mellett” – erősítette meg Mun a médiának csütörtökön.

„Nem szabnak olyan feltételt, amelyet az Egyesült Államok ne fogadhatna el, mint például a csapatok kivonását Dél-Koreából. Észak-Korea csak a vele szemben folytatott ellenséges politika feladásáról és egy biztonsági garanciáról beszélt” – tette hozzá.

Phenjan hozzáállásának változásával elhárulhat egy jelentős akadály egy jövendőbeli nukleáris leszerelési egyezmény elől. Észak-Korea korábban az Egyesült Államok ellenséges politikájával igazolta fegyverkezését. Dél-Koreában 28.500, míg Japánban 50.000 amerikai katona állomásozik, emellett Szöul és Tokió nagyhatalmi szövetségesük nukleáris védelmét élvezi támadás esetén.

Bár Kim Dzsong Un nem ragaszkodik már az amerikai csapatok távozásához, szeretné, ha az Egyesült Államok felhagyna Phenjannal szemben ellenséges politikájával, és biztonsági garanciákat adna. Phenjan korábban a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonákat is az ellenséges politika részének tekintette.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2018. április 17-én közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a kommunista Koreai Munkapárt első titkára  és felesége, Zsi Szol Dzu részt vesz a Red Women Company című balettelőadáson, amelyet egy kínai társulat ad elő a phenjani Nagyszínházban április 16-án. (MTI/EPA/KCNA)

A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2018. április 17-én közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a kommunista Koreai Munkapárt első titkára és felesége, Zsi Szol Dzu részt vesz a Red Women Company című balettelőadáson, amelyet egy kínai társulat ad elő a phenjani Nagyszínházban április 16-án. (MTI/EPA/KCNA)

Észak-Korea pontos szándékai csak azt követően derülhetnek ki, hogy Kim Dzsong Un április 27-én találkozik Mun Dzse Innel, majd valamikor májusban vagy júniusban Donald Trump amerikai elnökkel – figyelmeztettek szakértők. Az észak- és dél-koreai vezetők találkozóját megelőzően pénteken üzembe helyezik a forródrótot Phenjan és Szöul között – közölte a dél-koreai elnöki hivatal. Ezt követően alacsonyabb rangú tisztségviselők próbahívást folytatnak – tette hozzá Kim Ui Kjom elnöki szóvivő.

Kim Dzsong Un és Mun Dzse In megegyeztek, hogy a csúcstalálkozó előtt maguk is kipróbálják a forródrótot. Az első beszélgetés időpontját egyelőre nem rögzítették – mondta el a szóvivő.

Eközben Mun Dzse In csütörtökön kijelentette: meg kellene próbálni békeszerződést kötni Észak-Koreával, hogy hivatalosan is véget vessenek az 1953-ban csak fegyverszünettel lezárt háborúnak a két ország között. Hozzátette: a békeszerződés megkötésének feltétele, hogy Észak-Korea adja fel atomprogramját és ballisztikus rakétáinak fejlesztését.

Phenjan régóta szeretne békét kötni a konfliktus lezárása érdekében. Egyes aggodalmak szerint Észak-Koreának azért jönne jól a békeegyezmény, mert arra hivatkozva követelhetné az amerikai katonák kivonását Dél-Koreából.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Yonhap

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »