110 millió szavazópolgár 11 időzónában szavaz ma Oroszországban

Hetedik alkalommal tartanak ma elnökválasztást a posztszovjet Oroszországban, az előrejelzések szerint a győztes nagy valószínűséggel – immár negyedik alkalommal – a hivatalban lévő államfő, Vlagyimir Putyin lesz.

A 144 milliós országban tizenegy időzónában mintegy 110 millió szavazópolgár járulhat az urnák elé. Az első előzetes eredményeket a kalinyingrádi választókörzetek bezárása, közép-európai idő szerint 19 óra után hozzák nyilvánosságra.

A VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet vasárnap közzétett prognózisa szerint a választáson 63 és 67 százalék közötti részvétel várható.

Az elnöki posztért Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő (független jelölt), Pavel Grugyinyin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), Vlagyimir Zsirinovszkij (Oroszországi Liberális Demokrata Párt), Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés), Grigorij Javlinszkij (Jabloko), Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) és Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) verseng.

Putyin a voksok 69-73 százalékára számíthat, ellenfelei közül Pavel Grugyinyin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja) a szavazatok 10-14, Vlagyimir Zsirinovszkij (Liberális Demokrata Párt) pedig a 8-12 százalékát gyűjtheti be.

Borovszk, 2018. március 17. Az elnökválasztáson újra induló Vlagyimir Putyin hivatalban levő orosz államfő (b) és vetélytársai portréja egy szavazóhelyiségben, a Moszkvától mintegy száz kilométerre levő Borovszkban 2018. március 17-én, az elnökválasztás előtti napon. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Borovszk, 2018. március 17.
Az elnökválasztáson újra induló Vlagyimir Putyin hivatalban levő orosz államfő (b) és vetélytársai portréja egy szavazóhelyiségben, a Moszkvától mintegy száz kilométerre levő Borovszkban 2018. március 17-én, az elnökválasztás előtti napon. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Választási biztosok a nehezen megközelíthető helyeken – meteorológiai állomásokon, a szíriai katonai bázisokon, a határőrposztokon, a tengerjáró hajókon vagy éppen rénszarvas-legelőkön – már a hónap elején megkezdték a szavazatok begyűjtését. Külföldön csaknem több mint 400 helyen adhatják le voksukat az orosz állampolgárok.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szombaton közölte, hogy a választásokat rekordmennyiségű, több mint 1500 külföldi megfigyelő kíséri figyelemmel. A mintegy 65 országból érkezett külföldi megfigyelők közül mintegy 500-at az orosz törvényhozás hívott meg.

Külföldön az orosz állampolgárok az orosz külügyminisztérium adatai szerint 145 országban 385 választókörzetben adhatták, vagy adhatják le voksaikat. Konfliktust okozhat, hogy Arszen Avakov ukrán miniszter pénteken közölte, hogy az ukrán rendvédelmi szervek vasárnap az orosz külképviseletekre – ahol választókörzeteket alakítottak ki – csak a diplomatákat fogják beengedni. Konsztantyin Koszacsov szerint az intézkedés egyedül Kijevben 72 ezer embert foszt meg választójogának gyakorlásától.

Oroszország egész területén megnyíltak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek; utolsóként a legnyugatabbra fekvő, a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő Kalinyingrád megyében kezdődött meg a szavazás ottani idő szerint 8.00 órakor.

A második fordulót, ha szükség lesz rá, április 8-án tartják meg.

  • Kapcsolódó anyagunk:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »