Kezdődik a mosolyszünet a britek és az oroszok között

Egyéb lehetőségre utaló hiteles orosz magyarázat híján a brit kormány kénytelen volt arra a következtetésre jutni, hogy az orosz államot felelősség terheli az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérletért – mondta szerdán a londoni alsóházban a brit miniszterelnök.

Theresa May kijelentette: London ellenlépésként befagyasztja a Nagy-Britanniában fellelhető orosz állami vagyoneszközöket, ha azokról bebizonyosodik, hogy brit állampolgárok és nagy-britanniai lakosok életének és vagyonának veszélyeztetésére használhatók fel.

May, aki diplomáciai ellenlépéseket is bejelentett Oroszországgal szemben, a képviselőknek tartott tájékoztatójában közölte: a brit kormány szerint a Salisburyben történtek azt jelentik, hogy Oroszország törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

A NATO nyilatkozatában közölte, Nagy-Britannia arról tájékoztatta a katonai szövetséget, hogy a gyilkossági kísérlethez használt vegyület a szovjet időkben kifejlesztett, Novicsok elnevezésű idegmérgek csoportjába tartozik, a támadásért pedig valószínűleg Moszkva felelős, ugyanis Oroszországnak még mindig lehet gyártókapacitása e méreganyag előállítására.

A nyilatkozat szerint a tagországok aggodalmukat fejezték ki, hogy az idegmérget egy szövetséges állam területén használták, amelyre nem volt példa a NATO megalapítása óta. A szövetségesek szolidaritásukat fejezték ki Nagy-Britanniával, és arra szólították fel Moszkvát, hogy működjön együtt Londonnal, és juttassa el a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) a Novicsok-programjával kapcsolatos információkat.

Vegyi fegyverek bármilyen használata veszélyezteti a nemzetközi békét és a biztonságot – húzta alá nyilatkozatában az észak-atlanti szövetség.

A brit kormány továbbá kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal, de a párbeszédet nem akarja teljesen megszakítani az orosz kormánnyal.

Az intézkedések előzménye az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

Bűnügyi szakértők vizsgálódnak Szergej Szkripal korábbi orosz kettős ügynök mérgezése ügyében a dél-angliai Salisbury temetőjében 2018. március 10-én, hat nappal az után, hogy eszméletlen állapotban találtak rá a brit külső hírszerzés, az MI6 66 éves volt ügynökére és 33 éves lányára, Julijára a városban. (MTI/EPA/Neil Hall)

Bűnügyi szakértők vizsgálódnak Szergej Szkripal korábbi orosz kettős ügynök mérgezése ügyében a dél-angliai Salisbury temetőjében 2018. március 10-én, hat nappal az után, hogy eszméletlen állapotban találtak rá a brit külső hírszerzés, az MI6 66 éves volt ügynökére és 33 éves lányára, Julijára a városban. (MTI/EPA/Neil Hall)

A brit kormányfő által szerdán bejelentett intézkedések között szerepel az is, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Theresa May szerint a kiutasításokkal London a következő évekre szinte megbénítja Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét. A diplomatáknak egy hetük van arra, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot. A brit miniszterelnök szerint több mint harminc éve ez a legnagyobb egyedi kiutasítási akció, és a lépés tükrözi azt a tényt, hogy az orosz állam nem először hajtott végre cselekményeket az Egyesült Királyság ellen. Theresa May felidézte, hogy Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt tizenkét évvel ezelőtti londoni meggyilkolása után az akkori brit kormány mindössze négy orosz diplomatát utasított ki.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »