Elemzők: az amerikai védővámok többet ártanak, mint használnak

A Donald Trump amerikai elnök által bejelentett büntetővámok több kárt okoznak az amerikai gazdaságnak, mint amennyi haszon származik azokból – vélik a Reuters által megkérdezett elemzők, akik szerint a Fed az eddig vártnál több kamatemelést hajt végre az idén.

A 71 megkérdezett elemző csaknem 90 százaléka aggasztónak tartja az amerikai elnök által az acél és az alumínium importjára bejelentett vámokat, ami szerintük akár szélesebb körű kereskedelmi háborúba is torkollhat. A válaszoló szakértők mintegy harmada szerint „igen aggasztó” a büntetővám.

A szakértők csaknem 80 százaléka úgy vélte továbbá, hogy az importvámok több kárt okozhatnak az amerikai gazdaságnak, mint amennyi nyereség származhat belőlük.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az elemzőket megkérdezték arról is, milyen kamatdöntést várnak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől: az összes megkérdezett szakértő egyetértett abban, hogy a jövő héten szerdán befejeződő kétnapos ülésen az alapkamat emeléséről döntenek, 25 bázisponttal 1,75 százalékra. Elmondásuk szerint év végére pedig 2,50 százalékra emelkedik az alapkamat.

A választ adók többsége úgy véli továbbá, hogy a jövő heti kamatemelést még további három követi az idén. Eddig a szakértők többsége az idei évre összesen három kamatemeléssel számolt. Véleményük az egyre javuló foglalkoztatási adatokra változott meg.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »