Biztosnak tűnik a márciusi kamatemelés az USA-ban

A Fed monetáris politikai döntéshozó testületének (FOMC) tagjai mindinkább bíznak abban, hogy az infláció tovább élénkül, és szükség van a további kamatemelésre – tűnik ki a FOMC decemberi ülésének jegyzőkönyvéből.

A szerda este közzétett dokumentum tovább erősíti a várakozásokat, hogy a Jerome Powell vezette bank márciusban folytatja a kamatemelést.

„A tagok egyetértettek abban, hogy a rövid távú gazdasági kilátások javulása növeli annak valószínűségét, hogy helyes lenne a szövetségi eszközök kamatának emelése” – írja a közlemény.

A FOMC legtöbb tagja úgy látja, hogy a közeljövő gazdasági kilátásai mérsékelten javultak, és a Donald Trump elnök féle adóreform a vártnál nagyobb mértékben ösztönözheti a gazdaságot.

Az áremelkedés már közel hat éve elmarad ugyan a Fed által preferált 2 százalék közeli ütemtől, de a munkaügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint januárban a fogyasztói árak egy éve a leggyorsabban emelkedtek. A FOMC csaknem összes tagja azt várja, hogy középtávon az infláció eléri a két százalékot, minthogy a gazdaság jó ütemben nő és a munkaerőpiac helyzete szilárd – hangsúlyozza a közlemény.

A Fed legutóbb decemberben drágította a hitelt, a piaci várakozásoknak megfelelően huszonöt bázisponttal 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot. A bank erre az évre három kamatemelést jelzett. A piaci szereplők túlnyomó része szinte biztos abban, hogy a jegybank márciusban 0,25 százalékpontos kamatemelés mellett dönt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »