A kínai elnök hatalmon maradása érdekében átírják az alkotmányt

A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága kezdeményezte, hogy töröljék az alkotmányból azt a kitételt, amely szerint az ország elnöke és az alelnöke csupán két ciklusra választható meg – közölte vasárnap a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A bejelentés egy nappal a központi bizottság háromnapos ülésének kezdete előtt jelent meg, amelyen jelentősebb személyi döntéseket fogadnak majd el más kérdések mellett.

A kínai elnök Hszi Csin-ping Pekingben, 2018. február 1-jén. Kína eltörli az alkotmány azon korlátozását, miszerint az elnök és az alelnök csak legfeljebb kétszer töltheti ki mandátumát. EPA/CHRIS RATCLIFFE / POOL

A kínai elnök Hszi Csin-ping Pekingben, 2018. február 1-jén. Kína eltörli az alkotmány azon korlátozását, miszerint az elnök és az alelnök csak legfeljebb kétszer töltheti ki mandátumát. EPA/CHRIS RATCLIFFE / POOL

Hszi Csin-ping jelenlegi államfő évtizedek óta a legnagyobb hatalmú vezető, akinek pártfőtitkári tisztségét tavaly október végén erősítették meg a KKP kongresszusán.

A 19. pártkongresszuson, a tavaly októberi, egyhetes tanácskozás záróakkordjaként a közel 2300 küldött egyhangúlag arra szavazott, hogy rögzítsék a párt alapokmányában “a hszi csin-pingi gondolatot” mint további vezérfonalat “a kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus új korszaka” számára.

Mao Ce-tung, a “nagy kormányos” és Teng Hsziao-ping, a kínai gazdasági reformok atyja után Hszi Csin-ping a harmadik pártvezető, akit vezető teoretikusként név szerint is említenek az alapokmányban.

Mao Ce-tung mellé emelte Hszi Csin-pinget a kommunista pártkongresszus

Hszi már a kongresszus előtt nekilátott tekintélyének megszilárdításához, riválisainak háttérbe szorításához, megalapozva az utat programjának megvalósításához, a szigorúbb állami ellenőrzés és az erőteljesebb diplomácia megteremtéséhez. A program része volt az is, hogy teoretikus kérdésekkel kapcsolatos gondolatait a kongresszuson beillesztették a párt alkotmányába, illetve az, hogy tovább erősödjön személyének kultusza.

Mindezek megteremthetik a lehetőségét annak, hogy elnöki mandátumát 2023-at követően is megtartsa és a hatalomban maradjon – írta jelentésében az AP amerikai hírügynökség.

Forrás: MTI/AP/AFP/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Leo-Varadkar-700x466_cut

Írországnak annyira kellett a Brexit, mint egy púp

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-számla kifizetése lesz a kilépési folyamat kritikus pontja, a témában már körvonalazódik a megegyezés, a britek várhatóan 2064-ig fizetni fognak. Az ír-északír határ kérdésében viszont még mindig nem látszik a megoldás: Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke hangos nemtetszését fejezte ki Theresa May azon terve kapcsán, hogy előzetes regisztrációhoz kötnék a határátlépést.

Read More »