Észak-Korea a diplomáciai aranyéremre hajt az olimpián

Dél-koreai politikai szakértők szerint Észak-Koreának jó esélye van, hogy elnyerje a téli olimpia egyik legfontosabb érmét: a diplomáciai aranyat.

Alig egy hónap telt el azóta, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meglepte a világot bejelentésével, miszerint nemzetük készen áll, hogy részt vegyen a phjongcshangi téli olimpián. Azóta Mun Dzse In dél-koreai elnök elhalasztotta az USA-val tervezett hadgyakorlatot, örömmel fogadta Kim húgát, mikor az észak-koreai delegáció megérkezett, valamint feltételes beleegyezését adta egy esetleges kétoldalú csúcstalálkozó megtartásához Északon.

Elemzők úgy vélik, a rezsim két legyet ütött egy csapásra, ugyanis a közeledéssel egyúttal sikerült éket verniük Dél-Korea és az Egyesült Államok közé, valamint potenciálisan enyhíteniük a rájuk nehezedő szankciós nyomáson.

„Észak-Korea nyilvánvalóan megnyeri a diplomáciai aranyat” – fogalmazott Kim Sung-han, aki 2012-13-ban a dél-koreai külügyminiszter-helyettesi posztot töltötte be, jelenleg pedig Szöuli Egyetemen tanít.

„A küldöttség és a sportolók egyre inkább reflektorfénybe kerülnek, Kim Dzsong Un húga pedig elegánsan mosolyog a dél-koreai közönség és a világ előtt. Egy pillanatra még úgy tűnhet, hogy egy normális államról beszélünk” – tette hozzá.

Szöul, 2018. február 11. Mun Dzse In dél-koreai elnök (j) és Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ húga, a Koreai Munkapárt agitációs- és propagandaosztályának helyettes vezetõje az észak-koreai Szamdzsijon Zenekar hangversenyén a szöuli Koreai Nemzeti Színházban 2018. február 11-én. Kim Jo Dzsong egy észak-koreai küldöttség tagjaként tartózkodik Dél-Koreában a 2018-as phjongcshangi téli olimpia alkalmából. (MTI/EPA/Elnöki hivatal)

Szöul, 2018. február 11.
Mun Dzse In dél-koreai elnök (j) és Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető húga, a Koreai Munkapárt agitációs- és propagandaosztályának helyettes vezetője az észak-koreai Szamdzsijon Zenekar hangversenyén a szöuli Koreai Nemzeti Színházban 2018. február 11-én. Kim Jo Dzsong egy észak-koreai küldöttség tagjaként tartózkodik Dél-Koreában a 2018-as phjongcshangi téli olimpia alkalmából. (MTI/EPA/Elnöki hivatal)

Mike Pence amerikai alelnök, aki szintén részt vett a pénteki megnyitó ünnepségen közölte: Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok között teljes egyetértés uralkodik Észak-Koreát illetően, azaz Washington szövetségesei elkötelezték magukat a phenjani rezsim diplomáciai és gazdasági elszigetelése mellett, amíg a kommunista állam fel nem adja nukleáris- és ballisztikusrakéta programját.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy Pence volt az egyik legmagányosabb alak a megnyitó eseményen. Ülve maradt, mikor a közös koreai csapat belépett be a stadionba, ellentétben Munnal, aki állva tapsolt Kim testvérével, Kim Jo Dzsonggal.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a phjongcshangi téli olimpia előtti napokban Pence figyelmeztetett: Észak-Korea saját propagandacéljaira használhatja a sportrendezvényt. Észak-Koreát ugyanakkor tárt karokkal fogadták a Mun Dzse In dél-koreai elnök által „békeolimpiai játékoknak” nevezett rendezvényen.

Az AP értékelése szerint is olybá tűnhetett, mintha mellőzték volna az Egyesült Államokat, különösen miután Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga Phenjanba szóló meghívót adott át a dél-koreai elnöknek, aki el is fogadta azt. Ez volt eddig a legvilágosabb jele a két Korea közötti szélesedő diplomáciai kapcsolatoknak.

Egy amerikai tisztviselő, azt mondta, hogy az lesz majd fontos, ahogy Phenjan az olimpia után kezd viselkedni. Eddig ugyanis nem mutatott érdeklődést a nukleáris fegyverprogramjának feladására irányuló követelésekkel kapcsolatos tárgyalások során.

Rémálom Japán számára?

A baráti észak-déli testbeszéd nem csupán Szöul és Washington között hűtötte le a párbeszédet, hanem feszültséget generált Dél-Korea és Japán között is, amely köztudottan szövetségese az Egyesült Államok által vezetett, Észak-Korea ellen irányuló erőfeszítéseknek.

Abe Sindzó japán miniszterelnöknek, aki úgy tűnt, elég kényelmetlenül érezte magát a megnyitó ceremónián, ugyanis sikerült felbosszantania vendéglátóit azzal, hogy elmondta a dél-koreai vezetőnek: a közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat haladéktalanul újra kell indítani a játékok után. Mun Dzse In szerint nem volt helyénvaló, hogy Abe éppen az ünnepségen hozakodott elő a kérdéssel, mint ahogy az sem, hogy a két Korea közti „belső ügyként” utalt a konfliktusra.

Japán alapvetően nem vesz részt hadgyakorlatokban, de mivel területe teljes egészében elérhető az észak-koreai rakétákkal, nagymértékben támaszkodik az amerikai erőkre, valamint készen áll arra, hogy ezzel a fenyegetéssel foglalkozzon.

„Japán esetében ez a rémálmok forgatókönyve” – mondta Takashi Kawakami, a japán Takushoku Egyetem professzora. „Észak-Korea ügyesen éket ver az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea közé” – tette hozzá.

Végre hatásosak a szankciók?

Észak-Korea súlyos ENSZ-szankciórendszer alatt áll, amelyet egyre inkább kiterjesztették az egyre sűrűsödő rakétatesztek nyomán.

Hosszú évekig ezek a büntetőintézkedések semmi hatással nem voltak a rezsim viselkedésére, azonban végül annyira megszigorították őket, hogy elkezdtek „harapni”. Szakértők szerint ez megmagyarázza, hogy Kim Dzsong Un miért engedélyezte a részvételt a játékokon, és miért küldte húgát az olimpiára.

Egy Phenjanban élő külföldi elmondta a Reuters-nek, hogy az elmúlt hónapokban lényegesen kevesebb embert látott az éttermekben, valamint kevesebb luxuscikket az üzletek polcain.

„Az üzemanyagárak emelkedtek, és a főváros külterületén több fatüzelésű teherautót látunk” – mondta a neve elhallgatását kérő polgár. A tenger gyümölcsei viszont, amelyek nagy észak-koreai exporttermékek voltak, ma már szélesebb körben elérhetők otthon, miután az Egyesült Államok augusztusban betiltotta ezeknek a termékeknek a kivitelét.

Phjongcshangban azonban a két Korea elkerülte a szankciókról való beszélgetést, és inkább az olimpiai barátságba vetette hitét, amit mi sem bizonyított jobban, mint hogy szombat éjszaka egy közös koreai női jégkorongcsapat lépett a jégre.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / MTI / AP / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »