Elmarad az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat

Nem tartja meg az Egyesült Államok és Dél-Korea a februári phjongcshangi téli olimpia idejére tervezett, szokásos évi közös hadgyakorlatát – erről egyezett meg csütörtökön telefonon az amerikai és a dél-koreai elnök.

Nem sokkal a dél-koreai elnöki hivatal közlése után Washingtonban a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Rob Manning ezredes is bejelentette: Donald Trump amerikai elnök arról tájékoztatta Mun Dzse Int, hogy Washington magas szintű delegációt küld a Dél-Koreában tartandó téli olimpiára. A küldöttséggel utazik majd az elnök több családtagja is. Trump a telefonbeszélgetésben annak a reményének is hangot adott, hogy eredményesek lesznek a két Korea közötti tárgyalások. Közleményében Manning ezredes hangsúlyozta: a védelmi minisztérium támogatja az elnök döntését, s mindazt, ami az Egyesült Államok és Dél-Korea szövetségének érdekeit szolgálja.

Szöul, 2018. január 2. Cso Mjung Gjon dél-koreai országegyesítési miniszter sajtóértekezletet tart Szöulban 2018. január 2-án. A dél-koreai kormány a két Korea közötti tárgyalások újraindítását javasolja január 9-i dátummal annak érdekében, hogy Észak-Korea részt vehessen a dél-koreai Phjongcshangban februárban tartandó téli olimpián. (MTI/AP/An Jung Dzsun)

Szöul, 2018. január 2.
Cso Mjung Gjon dél-koreai országegyesítési miniszter sajtóértekezletet tart Szöulban 2018. január 2-án. A dél-koreai kormány a két Korea közötti tárgyalások újraindítását javasolja január 9-i dátummal annak érdekében, hogy Észak-Korea részt vehessen a dél-koreai Phjongcshangban februárban tartandó téli olimpián. (MTI/AP/An Jung Dzsun)

Elemzők emlékeztetnek rá: az évente rendszeresen megtartott hadgyakorlat elnapolására azt követően került sor, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újévi beszédében – békülékenynek mutatkozva – párbeszédet javasolt Dél-Koreának és felvetette, hogy küldöttséget küldene a téli olimpiai játékokra is. A szöuli vezetés azonnal válaszolt, és már a jövő hétre késznek mondta magát egy, a két ország határán tartandó találkozóra. Szerdától – kétéves szünet után – helyreállították a két Korea közötti, „forródrótnak” nevezett kommunikációs csatornát is.

Donald Trump elnök, még a közös hadgyakorlat elnapolásáról szóló bejelentés előtt, Twitter-bejegyzést tett közzé. Ebben leszögezte: a két Korea közötti párbeszéd „jó dolog”. Majd hozzátette: „tényleg van valaki, aki azt hiszi, hogy e megbeszélésekre és párbeszédre sor került volna Észak-Korea és Dél-Korea között, ha én nem vagyok határozott, erős és kész minden ‘lehetőségünk’ bevetésére Észak-Korea ellen?”.

Kapcsolódó cikkünk:
Trump megint odaszúrt Kim Dzsong Unnak

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »