Észak-Korea nem az USA-val barátkozni megy a téli olimpiára

Az észak-koreai delegációnak egyáltalán nem áll szándékában találkozni az Egyesült Államok képviselőivel dél-koreai területen a phjongcshangi téli olimpia idején – jelentette be csütörtökön a KCNA.

Az észak-koreai hivatalos hírügynökség a phenjani külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselőjét idézte, aki leszögezte: „Semmiféle szándékunk nincs találkozni az amerikaiakkal dél-koreai látogatásunk idején. Észak-Korea sohasem könyörgött az Egyesült Államoknak, hogy párbeszédet folytasson vele, és a jövőben is ehhez tartja magát”.

Egy nappal korábban a dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője Szöulban közölte, hogy a huszonkét fős észak-koreai politikai küldöttségnek Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong is tagja lesz. E delegáció három napig lesz Dél-Koreában, ahová a Mike Pence amerikai alelnök vezette amerikai delegáció is hivatalos. Pence korábban úgy nyilatkozott, nem zárja ki, hogy útja során találkozik észak-koreai tisztségviselőkkel.

A Koreai-félszigeten tavaly november végén éleződött ki ismét a helyzet, miután Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, amelyről azt állította, hogy atomtöltettel szerelhető fel, és elérheti az Egyesült Államok bármely szegletét. Válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat vezetett be ellene. A phjongcshangi téli olimpia közeledtével enyhülés kezdődött a két Korea kapcsolatában, de Washington és Phenjan ellenséges viszonyában ez nem hozott változást.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/EFE

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »