1,9 milliárd euróból bővítik Katalónia reptereit

Új szatellit terminált kapcsolnak a barcelonai El Prat repülőtérhez 2026-ra, valamint bővítik a gironai repülőteret is, amely mintegy 100 kilométerre észak-keletre található Barcelonától – jelentette be Ínigo de la Serna spanyol fejlesztési miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

A beruházás szükségességét a folyamatosan növekvő utaslétszámmal indokolták, miután tavaly 47,3 millió utas fordult meg a katalán légikikötőben, amelynek maximális kapacitása 55 millió, erre az évre pedig a szaktárca további 8,3 százalékos növekedéssel számol.

Az új terminállal elérhető az évi 70 milliós utasforgalmi cél – tette hozzá Ínigo de la Serna.

A tervek szerint a szatellit terminál, mely 17 kapuval növelné meg a repülőtér kapacitását, és nemzetközi járatok fogadására szolgálna, a jelenlegi T1-es terminálhoz kapcsolódna egy belső, automatikusan vezérelt vonatjárattal. A minisztérium számítása szerint az új épület 200 millió euróba fog kerülni, az összeköttetés megteremtésének költsége pedig 255 millió euró lesz. A munkálatok 2022-ben indulnak.

Ínigo de la Serna beszámolt arról is, hogy emellett 60 ezer négyzetméterrel bővítik a gironai repülőteret, amely mintegy 100 kilométerre észak-keletre található Barcelonától. A repülőtér közelében megállót létesítenek a nagysebességű AVE-vonatok számára, így a gironai légikikötő gyorsvasúti összeköttetésbe kerül Barcelona belvárosával is.

A bejelentett beruházások összköltsége meghaladja az 1,9 milliárd eurót.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »