Újabb szócsata Észak-Korea és az USA ENSZ-nagykövetei között

Az észak-koreai és az amerikai ENSZ-nagykövet éles szóváltásba keveredett kedden a világszervezet égisze alatt zajló leszerelési konferencián Genfben.

Han Te Szong észak-koreai nagykövet szerint a phenjani vezetés erős és megbízható nukleáris elrettentéssel rendelkezik bárminemű támadás meghiúsítására és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy katonai egységeket telepít a kommunista állam közelébe a Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpia biztonságának szavatolása ürügyén.

Nem szabad veszélybe sodorni a két Korea közötti kapcsolatok jelenleg pozitív légkörét, ez újból szélsőséges konfrontációhoz vezethet – mondta az észak-koreai diplomata.

Az észak-koreai ENSZ-nagykövet hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államoknak teljesen fel kellene hagynia a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokkal és más nukleáris háborús manőverekkel.

Han Te Szong szerint országának tavaly végrehajtott nukleáris kísérletei segítettek átlátható módon tökéletesíteni Észak-Korea nukleáris csapásmérő erőit. Úgy fogalmazott, hogy Észak-Korea „felelősségteljes nukleáris hatalomként” nem használhat atomfegyvert, csak amennyiben ellenséges erők megsértik szuverenitását vagy érdekeit.

Robert Wood amerikai leszerelési nagykövet felszólalásban minderre úgy reagált, hogy Washington nem fogja elismerni Phenjant nukleáris hatalomként. „Amennyiben Észak-Korea vissza szeretne térni a nemzetközi közösség kegyeibe, tudja, mit kell tennie” – emelte ki Wood. Az amerikai diplomata rámutatott: a phenjani rezsimnek intézkedéseket kell tennie a Koreai-félsziget denuklearizációja érdekében.

Mun Dzse In dél-koreai elnök hétfőn kijelentette: a két Korea közötti enyhülés a téli olimpia kapcsán értékes esélyt jelenthet Washingtonnak és Phenjannak, hogy az a világszervezet Biztonsági Tanácsának határozatait sértő észak-koreai nukleáris- és rakétaprogramról tárgyaljanak. A kommunista állam fegyverfejlesztését rendszeresen kísérik az Egyesült Államok illetve Japán megsemmisítésére vonatkozó fenyegetések a phenjani vezetés részéről.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »