Húzza az időt az SPD, Schulz szerint csak felkészülnek

Továbbra is bizonytalan, hogy mikor kezdődik hivatalos koalíciós tárgyalás Németországban, a közös kormányzásra készülő pártok kedden sem jelentették be a megbeszélések kezdetének időpontját.

Az emberek belefáradtak a várakozásba, és minden egyes nap új kormány nélkül nem éppen növeli a pártokba és a demokráciába vetett bizalmat – mondta az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetője, Volker Kauder egy keddi lapinterjúban. Az alaposság ugyan fontosabb, mint a gyorsaság, de most már a tempó is számít, ezért két-három héten belül le kell zárni a koalíciós tárgyalásokat – tette hozzá a politikus a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban.

A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára, Andreas Schuer ugyancsak keddi nyilatkozatában kiemelte: a Bundestag-választás után több mint száz nappal jogos igény a választópolgárok részéről, hogy a pártok végre megállapodjanak.

A tavalyi Bundestag-választáson győztes CDU/CSU először a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról. A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány gondolata novemberben elbukott, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról. A liberálisok arra hivatkoztak, hogy a pártok elképzelései között nincs elég közös pont a közös kormányzáshoz.

A tárgyalások kezdete a CDU/CSU pártszövetség eddigi és lehetséges következő koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) miatt csúszik. Az SPD ugyan vasárnapi rendkívüli kongresszusán a küldöttek szűk többségének, 56,3 százalékának szavazataival a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdése mellett döntött, de továbbra is nagy a nyugtalanság, és szavazás eredménye megmutatta, hogy a CDU/CSU-val 2013-ban kezdett kormányzás folytatását a párt nagy része ellenzi.

A pártvezetés ezért igyekszik alaposan felkészülni a tárgyalásokra, és nem enged a CDU/CSU nyomásának. Martin Schulz pártelnök hétfő este, mielőtt találkozott Angela Merkellel és Horst Seehofer bajor kormányfővel, a CSU elnökével, azt mondta, hogy az SPD ezen a héten a felkészüléssel foglalkozik.

Berlin, 2018. január 22. Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke sajtóértekezletet tart Berlinben 2018. január 22-én. Előző nap az SPD rendkívüli pártkongresszusán megszavazta, hogy kormánykoalíciós tárgyalásba kezdjenek az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és annak bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) alkotta pártszövetséggel. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Berlin, 2018. január 22.
Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke sajtóértekezletet tart Berlinben 2018. január 22-én. Előző nap az SPD rendkívüli pártkongresszusán megszavazta, hogy kormánykoalíciós tárgyalásba kezdjenek az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és annak bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) alkotta pártszövetséggel. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ennek alapján a koalíciós tárgyalás legkorábban január 29-én, hétfőn, a tavaly szeptemberi Bundestag-választás utáni 126. napon kezdődhet el. A szociáldemokraták az eddigi nyilatkozatok szerint főleg a munkajogi szabályozás, az egészségügy és a menekültpolitika területén próbálnak majd kiharcolni az CDU/CSU-val folytatott előzetes egyeztetésen elfogadott megállapodásban foglaltakon túlmutató eredményeket.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást “várhatóan márciusban” rendezik meg – áll az SPD közleményében, amelyben a bonni rendkívüli kongresszus eredményeit foglalták össze.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne Angela Merkel negyedik kormánya, és a harmadik nagykoalíció, amelyet a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő politikus vezet.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »