Dániában is békén hagyják a volt katalán elnököt

Nem ad ki újabb európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen a madridi legfelsőbb bíróság – született meg a döntés hétfőn, néhány órával az ügyészség indítványát követően.

Pablo Llanera bíró ésszerűnek minősítette, hogy a vádhatóság kezdeményezte a volt elnök elfogását most, hogy csaknem három hónap után elhagyta Brüsszelt és egy másik külföldi országban tartózkodik, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyben vannak olyan „árnyalatok”, amelyek indokolják ennek elhalasztását.

A bíró állásfoglalásában Puigdemont dániai utazását provokációnak vélte, miután „jogi képtelenség”, hogy távollétében vállalkozik az elnökjelöltségre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Katalán parlamenti jogászok szerint nem lehet távjelölt Carles Puigdemont

Puigdemont hivatalosan is katalán elnökjelölt

Carles Puigdemont hétfőn Dániába utazott, ahol egy konferencián vesz részt a koppenhágai egyetemen. A kétnaposra tervezett úton dán politikusokkal is találkozik.

„Madrid fenyegetései ellenére” a függetlenségpárti erők alakítanak hamarosan kormányt Katalóniában, ezért itt az ideje tárgyalni, véget vetni az elnyomásnak, és politikai megoldást keresni a konfliktusra – jelentette ki hétfőn Carles Puigdemont leváltott katalán elnök a koppenhágai egyetemen tartott beszédében.

A spanyol ügyészség kezdeményezését az indokolta, hogy míg Belgiumban a bíróság mérlegeli a kiadatást az európai elfogatóparancs alapján, addig Dániában  nem. Puigdemont és leváltott kormánya négy tagja ellen novemberben adott ki európai elfogató parancsot a központi büntetőbíróság.

Még tartott a belga bírósági eljárás, amikor az ügy átkerült a spanyol legfelsőbb bíróságra, ahol Pablo Llanera bíró december elején úgy határozott: visszavonja az európai elfogatóparancsot.

A politikusok ellen – ahogy a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben is – a spanyol legfőbb ügyész kezdeményezett eljárást lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt arra hivatkozva, hogy döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »