Trump szerint Oroszország segít Észak-Koreának

Oroszország a nemzetközi szankciók megsértésével segít Észak-Koreának nyersanyagokhoz jutni, Phenjan pedig „minden egyes nappal” közelebb kerül ahhoz, hogy az Egyesült Államokat elérni képes nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát fejlesszen ki – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Reuters brit hírügynökségnek szerdán a Fehér Házban adott interjújában.

„Oroszország egyáltalán nem segít nekünk az Észak-Koreával kapcsolatos válság megoldásában” – hangsúlyozta Trump. Vlagyimir Putyinnal összefüggésben megjegyezte, hogy az orosz államfő sokat tudna tenni ez ügyben. „Csak sajnos nem valami jó a kapcsolatunk Oroszországgal, s néhány esetben feltehető, hogy az, amit Kína elvesz, azt Oroszország visszaadja. Így a végeredmény nem annyira jó, mint egyébként lehetne” – tette hozzá.

Trump méltatta Kína erőfeszítéseit, amelyekkel korlátozta az Észak-Koreába irányuló olaj- és szénszállítmányokat, ugyanakkor az amerikai elnök véleménye szerint Peking többet is tehetne Phenjan féken tartására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az 53 perces interjúban az amerikai elnök kételyeinek adott hangot azzal összefüggésben, hogy lenne-e értelme Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel folytatott tárgyalásoknak: „Nem vagyok biztos abban, hogy a tárgyalásoknak bármi érdemi eredménye lenne. Már 25 éve zajlik egyeztetés, és sorra kihasználták korábbi elnökeinket” – hangoztatta Trump, aki korábban nem zárta ki a közvetlen tárgyalások lehetőségét. Az amerikai elnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy fenntart-e valamiféle kommunikációs csatornát Kim Dzsong Unnal.

Azt sem árulta el, hogy az Egyesült Államok fontolgat-e egy korlátozott megelőző csapást, amellyel megmutatná a phenjani vezetésnek szándékai komolyságát. Trump ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „egy nagyon-nagyon nehéz pókerjátszmát játszunk, és nem akarjuk felfedni a lapjainkat”.

Az ENSZ BT az idén három szakaszban hozott gazdasági szankciókat Észak-Korea ellen: augusztus 5-én a fémipari termékekre, a szénre és a halászati termékekre vetett ki szankciókat, szeptember 11-én a textiltermékek és az olaj beszállításának korlátozásáról határozott, december 22-én pedig a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportjának további csökkentését szavazta meg. Utóbbi határozat felszólította az észak-koreai vendégmunkásokat foglalkoztató országokat, hogy 12 hónapon belül küldjék haza valamennyi vendégmunkást.

Tillerson bizakodó az esetleges tárgyalást illetően

Észak-Korea végül tárgyal majd az Egyesült Államokkal, mert Kína együttműködése a washingtoni nyomásgyakorló kampánnyal kezdi éreztetni már hatását – jelentette ki Rex Tillerson szerdán a kaliforniai Stanford Egyetemen tartott beszédében. Az eseményen a politikus Condoleezza Rice egykori külügyminiszterrel együtt válaszolt nemzetközi kérdésekre. Észak-Koreával kapcsolatban kijelentette, arra vár, hogy az ország vezetője, Kim Dzsong Un jelezze, tárgyalni akar. Mint mondta, biztos abban, hogy ez bekövetkezik.

Tillerson előző nap a kanadai Vancouverben az Észak-Korea elleni szankciókról tárgyalt olyan államok külügyminisztereivel, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban. Ott hangzott el japán hírszerzői forrásokra hivatkozva, hogy a büntetőintézkedések hatása már mutatja első eredményeit.

A külügyminiszter ezzel párhuzamosan kifejtette, hogy az Egyesült Államok támogatja a két Korea közötti közeledést, így azt is, hogy a két ország közös zászló alatt indul a februári phjongcshangi téli olimpián.

Kapcsolódó cikkünk: Katonai tárgyalásokat kezd Észak-Korea és Dél-Korea

Tillerson, miközben kétségeit fejezte ki Phenjan szándékainak őszinteségével kapcsolatban, hangsúlyozta:nem hagyják, hogy Észak-Korea éket verjen az Egyesült Államok és szövetségesei közé. Úgy vélekedett, az észak-koreai kapcsolatteremtés az ország déli szomszédjával lehet az első jele annak, hogy hosszú évek feszültségterhes évei után a „jég kezd megtörni”, mert Phenjan elérte célját azzal, hogy az Egyesült Államok szárazföldi területét nukleáris töltettel elérni képes rakétát fejlesztett ki.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »