Katalán parlamenti jogászok szerint nem lehet távjelölt Carles Puigdemont

Nem lehet a távolból elnökjelölt Carles Puigdemont, akinek személyes jelenléte elengedhetetlen a választáson a vonatkozó jogszabályok szerint – áll a katalán parlament jogászainak állásfoglalásában, amely kedden jelent meg a spanyol sajtóban.

A jelentésben a szakértők elutasítják annak lehetőségét, hogy internetes Skype-kapcsolaton keresztül vegyen részt az elnökválasztáson a tavaly október végén leváltott függetlenségpárti elnök, ahogy azt is, hogy egy másik képviselőt kérjen fel programbeszéde felolvasására.

A parlamenti eljárásrend tiszteletben tartása elengedhetetlenné teszi a főszereplők részvételét – olvasható az állásfoglalásban, amely hangsúlyozta a szóbeliség, a közvetlen vita fontosságát és az azonnaliság elvének garantálását is annak érdekében, hogy „személyesen láthassák, érezhessék és érthessék” a vita fejlődését az abban résztvevők.

A parlamenti jogászok véleményének elfogadása ugyanakkor nem kötelező érvényű, már az előző parlamenti ciklusban is több alkalommal figyelmen kívül hagyta azt a törvényhozás függetlenségpárti többsége, például amikor megszavazta a katalán függetlenségről szóló nyilatkozatot. A végső szót a kérdésben a szerdán megalakuló új parlament elnöksége mondja majd ki.

A spanyol kormány már jelezte, hogy bírósághoz fordul, ha a leváltott katalán elnököt távollétében újraválasztja a parlament. Puigdemont több mint két hónapja tartózkodik Brüsszelben önkéntes száműzetésben, ahová a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült volt kormányának négy tagjával. Mindannyiuk ellen letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »