A spanyol kormány bírósághoz fordul Puigdemont megválasztása esetén

A spanyol kormány azonnal, habozás nélkül megtámadná a bíróságon, ha Carles Puigdemont volt katalán elnököt távollétében újraválasztaná a katalán parlament – közölte a spanyol kormányszóvivő madridi sajtótájékoztatóján.

Ínigo Méndez de Vigo szerint ellentétes bármiféle jogi normával és a józan ésszel is a leváltott katalán vezető azon elképzelése, miszerint internetes Skype-kapcsolaton keresztül tartaná meg programbeszédét. Az elnökjelöltnek személyesen kell megjelennie a törvényhozásban, és ott kell elmondania programbeszédét, nem pedig egy plazmatévén keresztül – jelentette ki a kormányszóvivő.

Madrid, 2018. január 11. Oriol Junqueras volt katalán alelnököt, a függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) bebörtönzött vezetőjét ábrázoló kitűző a katalán politikai foglyok jelképévé vált sárga szalag mellett egy támogató kabátján a madridi legfelsőbb bíróság épületénél 2018. január 11-én, Joaquim Forn volt katalán belügyminiszter, valamint Jordi Sánchez és Jordi Cuixart bebörtönzött függetlenségpárti vezetők meghallgatása napján. Két nappal korábban Carles Puigdemont leváltott katalán elnök újraválasztásáról kötött megállapodást a két legnagyobb katalán függetlenségi párt, az ERC és az Együtt az Igenért (Junts pel Sí). (MTI/AP/Francisco Seco)

Madrid, 2018. január 11.
Oriol Junqueras volt katalán alelnököt, a függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) bebörtönzött vezetőjét ábrázoló kitűző a katalán politikai foglyok jelképévé vált sárga szalag mellett egy támogató kabátján a madridi legfelsőbb bíróság épületénél 2018. január 11-én, Joaquim Forn volt katalán belügyminiszter, valamint Jordi Sánchez és Jordi Cuixart bebörtönzött függetlenségpárti vezetők meghallgatása napján. Két nappal korábban Carles Puigdemont leváltott katalán elnök újraválasztásáról kötött megállapodást a két legnagyobb katalán függetlenségi párt, az ERC és az Együtt az Igenért (Junts pel Sí). (MTI/AP/Francisco Seco)

Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) értelmezése szerint viszont a jelölt távollétében is megválasztható, és  megbízhat például egy másik képviselőt, hogy olvassa fel programbeszédét. A leváltott elnököt támogató függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) mindennek jogszerűségéről állásfoglalást kért a katalán parlament jogászaitól. Míg a Ciudadanos, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) elutasítják ezt az elképzelést.

Újraválaszthatják a leváltott katalán elnököt
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök újraválasztásáról kötött megállapodást a két legnagyobb katalán függetlenségi párt, az Együtt az Igenért (Junts pel Sí) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) – közölte a spanyolországi sajtó. A pártokhoz közeli források szerint a megállapodás Brüsszelben született, ahol a volt elnök két és fél hónapja tartózkodik, mióta elmenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől.

A két párt az előző parlamenti ciklusban együtt kormányozta Katalóniát, ám a december 21-i választásokon nem együtt indultak. A leadott szavazatok alapján a második és harmadik helyen végeztek. A katalán választásokon győztes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt nem szerzett kormányzóképest többséget, míg a katalán parlamentbe bekerült három függetlenségi párt – ha összefog – rendelkezik ezzel a többséggel. Bővebben…

Carles Puigdemont egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy elnökké választása esetén visszatér Spanyolországba. Ott azonban elfogató parancs van érvényben vele szemben.

A katalán parlament jövő szerdán tartja alakuló ülését, és azt követően kezdődik az elnökválasztási folyamat.

Forrás: MTI

Friss hírek