Az USA 700 milliárd dollárt fordít védelmi kiadásokra

Az amerikai törvényhozás elsöprő többséggel megszavazta a védelmi kiadásokra szánt 700 milliárd dolláros költségvetést kedden.

Republikánus és demokrata párti törvényhozók is támogatták a törvénytervezetet, amelyet végül 356:70 arányban fogadtak el. A jogszabály mellett érvelők szerint szükség van az amerikai haderő „újjáépítésére”, valamint az észak-koreai fenyegetés féken tartására, illetve visszaszorítására.

A védelmi költségvetés a 2018-as pénzügyi évre 603 milliárd dollárt biztosít a Pentagon alapvető funkcióihoz, feladataihoz és csaknem 66 milliárdot a tengerentúli katonai hadműveletekhez Szíriában, Irakban, Afganisztánban és másutt. A törvényhozók szerint ebből a költségvetésből több katonát, több vadászrepülőt, több hadihajót és több fegyverzetet lehet finanszírozni, gátat vetve ezzel a harckészültség romlásának.

További 12,3 milliárd dollár jut a Pentagonon belül működő Rakétavédelmi Ügynökségnek (MDA), és az amerikai rakétavédelmi rendszer korszerűsítésére. Külön összeg áll majd rendelkezésre további 28 földi telepítésű rakétaelfogó egység kiépítésére, arra az esetre, ha az Egyesült Államok arra kényszerülne, hogy észak-koreai rakéták ellen védekezzen. A törvény arra ösztökéli a védelmi minisztériumot, hogy a THAAD mobil légvédelmi rendszerhez több rakétát és hajóról indítható elfogó-rendszert biztosítson.

Az elfogadott jogszabály mindemellett az amerikai hadsereg tagjainak 2,4 százalékos fizetésemelést is előír, amely nagyobb a Donald Trump elnök által kért emelés mértékénél.

„Erkölcsileg elítélendő katonáinkat olyan hadsereggel bevetésre küldeni, amelynek nincs meg a lehető legnagyobb támogatottsága, a lehető legjobb felszereltsége és kiképzése” – fogalmazott a képviselőházi vitában Mac Thornberry texasi republikánus politikus. Úgy vélte, a nagyarányú adócsökkentésekkel járó tervezett új adótörvény nem nehezíti majd a költségvetés forrásainak megteremtését, mert az adócsökkentés gazdasági növekedést fog generálni.

A parlamenti vitában még a védelmi költségvetést megszavazó politikusok is arra figyelmeztettek, hogy az új adótörvény miatt nem lesz elegendő forrás a védelmi kiadásokhoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »