Kínai intézkedések miatt másfélszeresére drágult a benzin Észak-Koreában

Észak-Koreában a benzin ára 50 százalékkal, a dízelé pedig 20 százalékkal emelkedett, miután leállt az üzemanyagok kínai exportja az országba.

A kínai állami olajtársaság (CNPC) az elmúlt “egy-két hónapban” függesztette fel a feldolgozott olajtermékek exportját Észak-Koreába annak a nemzetközi nyomásnak a részeként, hogy Phenjan hagyjon fel nukleáris kísérleteivel.

Az észak-koreai fővárosban a benzin kilója 2,18 dollárra  – literenként 2,92 dollárra – emelkedett, ami 50 százalékos drágulás a június 21-i kilogrammonkénti 1,46 dollárhoz képest. (Észak-Koreában súlymértéket használnak az olajtermékek esetében.)

Észak-Korea üzemanyag szükségletének döntő részét Kína fedezi, egy csekély mennyiség pedig Oroszországból érkezik. Kína tavaly 64 millió dollár értékben 96 ezer tonna benzint és 45 ezer tonna dízel üzemanyagot szállított Észak-Koreának.

Szakértők szerint Japán és az Egyesült Államok már kimerítették azokat a lehetőségeket, amelyekkel nyomást gyakorolhatnak Észak-Koreára, hogy hagyjon fel nukleáris kísérleteivel, Kína azonban csak nemrég indította lépéseit és lassan az eredmények is jönnek. Az üzemanyagok exportjának visszafogása mellett Kína áprilistól leállította a szénimportot is Észak-Koreából, ami jelentősen csökkenti Phenjan devizabevételeit.

Működnek a kínai megoldások, gyengül Észak-Korea

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »