Kína és az EU az Egyesült Államok nélkül is beleáll a klímaegyezménybe

Az Egyesült Államok kormányzatának döntésétől függetlenül, feltételek nélküli támogatásáról fogja biztosítani a párizsi klímaegyezményt Kína és az Európai Unió a felek képviselőinek kétoldalú brüsszeli találkozóján – közölték uniós tisztségviselők szerdán.

“Közös nyilatkozatot fogunk kiadni a klímaváltozásról, amelyben hangsúlyozzuk, hogy Kína és az EU végre fogja hajtani a megállapodásban foglaltakat” – mondta egy névtelenséget kérő illetékes.

“A párizsi egyezmény akkor is hatályban marad, ha Donald Trump elnök végül kilépteti az Egyesült Államokat a szerződésből” – tette hozzá.

Donald Trump ezen a héten jelenti be döntését a klímaegyezménnyel kapcsolatban. A gyors és többnyire megbízható információiról ismert Axios hírportál meg nem nevezett, de a döntést állítólag közvetlenül ismerő forrásokra hivatkozva már hétfőn azt jelentette: Trump kilépteti az Egyesült Államokat az egyezményből.

Az amerikai kilépés valószínűségét erősíti az, hogy Trump európai tárgyalásai idején 22 republikánus szenátor – köztük a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell – nyílt levélben sürgette Trumpot, hogy tartsa be választási ígéreteit, és léptesse ki az országot a klímavédelmi egyezményből.

Csütörtökön kétnapos csúcstalálkozó kezdődik az Európai Unió és Kína között Li Ko-csiang kínai kormányfő, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének részvételével.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »