Módosítanák az osztrákok a schengeni határellenőrzési kódex előírásait

A schengeni övezetben zajló belső határellenőrzésről szóló vita miatt megváltoztatná a schengeni határellenőrzési kódex előírásait az osztrák védelmi miniszter, aki minderről csütörtökön beszélt az osztrák APA hírügynökségnek.

Hans Peter Doskozil arra reagált, hogy az Európai Bizottság (EB) keddi javaslata értelmében Ausztria, Dánia, Németország, Svédország és – a nem európai uniós tagország – Norvégia további hat hónapig még fenntarthatná az ideiglenesen visszaállított belső határellenőrzést, ezt követően azonban vissza kellene térniük a schengeni rendszer „rendes” működéséhez.

A schengeni övezeten belül több ország is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain, tekintettel a megnövekedett migrációra. Az övezet országai között szabad mozgást biztosító schengeni megállapodás értelmében erre legfeljebb két évig van lehetőség, de addig is csak a közrend vagy a biztonság komoly fenyegetettsége esetén. Ausztria 2015 szeptembere óta végez határellenőrzést ilyen indoklással.

Doskozil úgy vélte, új szabályozásra van szükség annak érdekében, hogy továbbra is végezhessenek ellenőrzést. „A menekültek nagy száma és a nyugat-balkáni útvonalon elkövetett illegális határátlépések miatt újra kell fogalmazni a schengeni határvédelmi előírásokat, és teljesen más keretfeltételekről kell dönteni” – hangsúlyozta a miniszter. Meglátása szerint a jövőben lehetővé kell tenni, hogy a belső határellenőrzést jóval tovább lehessen folytatni, mint eddig. Doskozil úgy vélte, hogy az előírások megváltoztatásáig minden jogi lehetőséget fel kell használni arra, hogy Ausztria megakadályozza az illegális bevándorlók érkezését.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter szerint ki kell várni, hogy miképpen alakul az érkező menekültek létszáma, és legközelebb ősszel kell foglalkozni a témával. A tárcavezető az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak nyilatkozva csütörtökön arról beszélt, hogy amennyiben ősszel nagyon sok menekült érkezik Ausztriába, benyújtanak az Európai Bizottságnak egy erről szóló indítványt. A miniszter az indítvány elutasítása esetén időszakos és az uniós joggal egyeztetett, saját hatáskörben meghozott intézkedéseket foganatosítana.

Sebastian Kurz külügyminiszter szerint amennyiben az illegális bevándorlók száma ismét növekszik, nem szabad bürokratikus szabályok mögé bújni, hanem lehetővé kell tenni a határellenőrzést. A miniszter az Ö1 rádiónak azt mondta, hogy a schengeni egyezmény csak akkor működik, ha a külső uniós határokat megvédik.

Az osztrák belügyminisztérium közlése szerint 2017 első negyed évében mintegy 6500 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, amelyek közül 4200 esetében meg is indult az eljárás, 2300 beadványt azonban elutasítottak. Jellemzően szíriai, afganisztáni, nigériai, oroszországi és pakisztáni menekültek akartak Ausztriában maradni. Tavaly összesen 36 ezer kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz.

A tárca azt is közölte, hogy 2017 januárjától márciusáig 2800 menekült hagyta el Ausztriát, közülük több mint ezren önként távoztak.

Kapcsolódó cikkünk: Ausztria: Le kell zárni a földközi-tengeri migrációs útvonalat

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »