Viaszkukacok menthetik meg környezetünket a műanyagoktól

Évente több millió tonna műanyag zacskó és egyéb csomagolóanyag végzi hulladéklerakókban vagy rosszabb esetben tengerekben, veszélyeztetve a környezetet és elpusztítva több állatfaj természetes élőhelyét – most azonban remény adódott a megoldás megtalálására.

Federica Bertocchini a spanyolországi Cantabria Egyetem professzora, egyébként pedig amatőr méhész, aki meglepő felfedezést tett a kaptár tisztításakor. Amikor eltávolította a viaszkukacokat a méhkaptárból, azokat egy műanyag bolti zacskóba tette, amin hamar apró lyukak keletkeztek.

A viaszkukacok parazitaként élnek méhkolóniákban, tojásaikat a méhkaptárban helyezik el és amint kikelnek, a méhviaszon növekednek, közvetlen veszélyt azonban nem jelentenek a méhekre.

Federica Bertocchini miután észrevette a furcsa jelenséget, rögtön felvette a kapcsolatot Paolo Bombellivel és Christopher Howe-val a cambridge-i egyetemről, majd együttműködve körülbelül 100 viaszkukaccal ismételték meg a kísérletet, több műanyag zacskót megtöltve.

Mindössze 40 perc alatt látszódni kezdtek a lyukak, és 12 óra múlva a tasakok tömege 92 milligrammal csökkent.

„Ha egyetlen enzim felelős a kémiai folyamatért, akkor biotechnológiai módszerekkel lehetséges ezt nagy mennyiségben reprodukálni. Ez a felfedezés fontos eszköz lehet, segíthet megszabadulni a hulladéklerakókban és óceánokban felhalmozódott nagy mennyiségű polietilén műanyaghulladéktól.” – mondta el Bombelli.

Az egyik oka annak, hogy a férgek ilyen gyors ütemben képesek lebontani a műanyagot az, hogy már a méhkaptárban is ezt csinálják, amikor méhviaszt emésztenek, mivel ez ugyancsak egyfajta természetes műanyag, a kémiai szerkezete rendkívül hasonló a polietilénéhez – mondta el Bertocchini professzor.

A kutatócsapat azt tervezi, hogy a kukacoktól tanultakat felhasználva, egy gyakorlatban is megvalósítható módot találjon arra, hogy megszabaduljanak a hulladéktól, és ezzel megóvják az óceánokat, folyókat és az egész környezetet a szennyezés elkerülhetetlen következményeitől.

A témáról szóló tanulmány ide kattintva angol nyelven elérhető.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Independent

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »