Dél-Korea a WTO-hoz fordult a kínai gazdasági bosszú miatt

Dél-Korea panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), hogy megvizsgálják, a kínai kormány vajon szabályosan jár-e el a dél-koreai cégekkel szemben. Szöul azt állítja, hogy Peking gazdasági úton torolja meg az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer kiépítését.

Dél-Korea kereskedelmi minisztere, Joo Hyung-hwan azt mondta a parlamentben, hogy Kína viselkedése több megállapodást is sérthet. Kína ellenzi a telepítést, mondván az hatással lesz a regionális biztonság egyensúlyára, és lehetőséget nyújt majd az amerikaiak kémkedésére.

Washington és Szöül szerint a THAAD rendszer arra lett tervezve, hogy védelmet nyújtson az észak-koreai fenyegetés ellen – a telepítés azonban jelentős feszültséghez vezetett Kínával, amely Dél-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere.

„A kínai kormány ugyan nem ismeri el, hogy megtorló lépéseket tettek a THAAD döntés miatt, de muszáj rámutatnunk erre a lehetőségre” mondta Mr. Joo a Yonhap hírügynökségnek.

„Dél-Korea pénteken a WTO-hoz fordult segítségért az ügyben” – mondta a miniszter.

A kínai vezetők már a kezdetektől hangot adtak nemtetszésüknek a THAAD rendszer kiépítésével kapcsolatban, a telepítés lehetősége, majd tényleges elindítása pedig jelentős Dél-Korea ellenes hangulatot generált.

A viták sora gyanúsan egybeesett a megtorló gazdasági intézkedések bevezetésével Dél-Koreával szemben.

Az egyik legutóbbi intézkedés az volt, hogy a Kínai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal utasította a helyi utazási irodákat, hogy függesszék fel a Dél-Koreába szóló utazási ajánlatok értékesítését március 15-től kezdődően.

„Egyes elemzések szerint a pekingi utazási tilalom jelentősen, akár 70%-kal is csökkentheti a félszigetre utazók számát, ami több milliárd dolláros bevételkiesést okozhat Dél-Koreának” – nyilatkozta Scott Seaman, az Ázsia részleg igazgatója az Eurasia Groupnál.

A kínai hatóságok korábban több tucat üzletet bezártak, amelyek a dél-koreai Lotte Grouphoz tartoztak. Rájuk azért haragudott meg a kínai vezetés, mert az általuk birtokolt golfpálya területén engedélyezték a rakétavédelmi rendszer kiépítését. Kína persze tagadja, hogy ezeknek a bezárásoknak közük lenne a THAAD-rendszer kiépítéséhez, a hivatalos indoklás szerint a Lotte Group megsértette a biztonsági előírásokat.

Kína tavaly októbertől továbbá befagyasztotta a dél-koreai televíziós sorozatok és zenei produkciók átvételét és sugárzását is, valamint szinte az összes dél-koreai művész és zenész előadását felfüggesztették.

Az azonban erősen kérdéses, hogy ezek a tiltások és szankciók mennyire hasznosak. Tong Zhao, a Carnegie-Tsinghua munkatársa szerint a kínai gazdasági nyomás éppen az ellenkező hatást fogja elérni.

„A gazdasági szankciókkal való fenyegetés része a kényszerítő diplomáciának de lehet, hogy nem hasznos jelen esetben” írta egy 2016-os jelentésben.

„Ezeket az erőteljes intézkedéseket valószínűleg a tiszteletlenség jeleként értékelik és egyben közvetlen fenyegetést jelentenek a dél-koreai érdekeltségekre, ami végül azt eredményezheti, hogy még szorosabbra fűzik a szövetséget az amerikaiakkal”.

Forrás: BBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »