A pusztítás mellett nyerészkedik is a műkincsekkel az Iszlám Állam

Kiterjedt ásatásokat folytattak az Iszlám Államként ismert terrorszervezet harcosai Moszulban az ősi Jónás mecset alatt – a szentély alatti alagutakon látszik, hogy a katonák elvitték magukkal az értékes leleteket, valószínűleg azért, hogy a feketepiacon értékesítsék őket.

Ez a hozzáállás pedig teljesen szembe megy azzal a képpel, amit az ISIS a propaganda felvételein mutat magáról, a terrorszervezet szerint ugyanis az iszlám tanítása alapján tiltott az ereklyék és síremlékek tisztelete, ezért el kell ezeket pusztítani.

A keményvonalas iszlamisták akkor foglalták el a mecsetet, amikor átzúdultak Észak-Irakon. Itt leromboltak, dinamittal felrobbantottak minden szobrot és faragványt, amit találtak és bálványnak tartottak. A Jónás mecsetet 2014 júliusában robbantották fel, de januárban visszafoglalták a területet az USA által támogatott irakiak, a régészek rögtön neki is láttak a károk felmérésének és az alagutak átkutatásának. Ennek folyamán jöttek rá, hogy a terroristák egy eddig felfedezetlen hetedik századi asszír palotához ástak le.

Az archeológus Musab Mohammed Jassim, azt nyilatkozta, az alagúton látszik, hogy nagyon óvatosan, egyszerű szerszámokkal dolgoztak a katonák, vigyázva a kincsekre.

Az IÁ fő bevételi forrásai között adók és járulékok, olaj, váltságdíjak, fosztogatásból és zsarolásból szerzett pénz szerepel. Ebből kell fenntartani az újonnan elfoglalt területeket és betartani a kalifátussal kapcsolatos ígéreteket.

Egy amerikai szövetségi bíróságon folyó per egyértelműen rávilágított arra, hogy az Iszlám Állam bevétele az elfoglalt területek jövedelméből, adókból és zsarolásokból tevődik össze. A bírósági dokumentumok szerint az IÁ bevétele 20 százalékát az ellenőrzése alatt lévő régészeti lelőhelyekről kiásott értékek és régiségek eladása után beszedett pénzből szerezte.

Az arra irányuló erőfeszítések, hogy ne sérüljenek a leletek, erős kontrasztot mutatnak az eddig az ISIS által meghódított területen végbement pusztítással. Ezek a nagymértékű rombolások mind jól dokumentáltak és szerves részét képezik az Iszlám Állam propagandájának, miszerint minden kultúrtörténetet el kell törölni, amit a szunnita iszlám tanításaira vezetnek vissza.

Ugyanakkor ezeknek az ősi kegytárgyaknak az értéke a feketepiacon rendkívül magas, ami jelentős részét teheti ki az ISIS költségvetésének. Az Egyesült Államok 2015 júliusában például egy halom antikvitást adott át Iraknak, melyet az Iszlám Államtól szereztek vissza Szíriában.

A terrorista szervezet a 30 hónapos moszuli megszállás során rengeteg kárt tett a mecsetben és sok értékes leletet loptak el, mégis az általuk ásott alagutakkal egy eddig feltáratlan ókori maradvány került elő és így új lehetőségek tárultak fel a régészek előtt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »