Eladta részesedését a Rosznyefty az olasz olajfinomítóban

A Rosznyefty (Rosneft) eladta még meglévő részesedését az olasz Saras olajfinomító vállalatban – jelentette be szerdán az orosz olajipari óriásvállalat.

A Rosznyefty, amely a világ vezető tőzsdén jegyzett olajipari vállalata, azt közölte, hogy intézményi befektetőknek januárban 12 százaléknyi tulajdonhányadot adott el 175 millió euróért. A cég 1,53 eurós áron értékesítette Saras-részvényeit.

A Rosznyefty azért vált meg megmaradt részesedésétől, mert a nemzetközi szankciók nem tették lehetővé, hogy ellenőrző tulajdonrészhez jusson az olasz olajvállalatban. A vállalat 2015 októberében csökkentette 9 százalékkal 12 százalékra tulajdonhányadát az olasz cégben, akkor részvényenként 1,9 euróért.

A Saras szardíniai Sarroch finomítója a földrajzilag az egyik legjobban pozicionált üzem Európában, és a Rosznyefty hídfőállása volt a Földközi-tenger térségében. A vállalat működési területe az olajfinomítás és a villamosenergia-szolgáltatás.

A Rosznyefty szerdán azt közölte, hogy az osztalékokat is figyelembe véve 80 millió euró tiszta nyereséget ért el a Saras-részesedése alapján 2013. és 2017. között.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek