Irán kész „pofon vágni” az USA-t

Az Egyesült Államok „erős pofonra” számíthat, ha alábecsüli Irán védelmi képességeit – mondta az elitnek számító Forradalmi Gárda parancsnoka szerdán. A Gárda a legnagyobb létszámú iráni katonai szervezet.

Donald Trump amerikai elnök múlt havi hivatalba lépése óta ígéretet tett arra, hogy keményen fog fellépni Iránnal szemben, valamint a január 29-ei rakétateszt után figyelmeztette az országot, hogy a tűzzel játszik, ha folytatja viselkedését.

„Az ellenséget nem szabad alábecsülni. Nagy arculcsapás lesz ez nekik, ha ilyen hibákat vétenek” – idézte Mohammad Pakpourt, a Gárda szárazföldi erőinek vezetőjét a katonai szervezet honlapja, a Sepahnews.

Szerdán a Forradalmi Gárda befejezte három napos hadgyakorlatát, melyet rakéták, ágyúk, harckocsik és helikopterek bevetésével hajtottak végre: mindezt dacára annak, hogy hogy az Egyesült Államok nemrég büntetőintézkedéseket vezetett be Teherán ellen, mert Washington szerint Irán a 2015-ös nukleáris megállapodás óta végrehajtott rakétatesztjeivel megsérti ezt a megállapodást.

Irán azt állítja, hogy a rakétakísérletekkel nem sérti meg a nagyhatalmakkal másfél éve megkötött nukleáris megállapodást, mert a tesztelt rakéták nem képesek atomtöltet hordozására, egyben megvádolta Washingtont, hogy “amatőr módon” viselkedik a kérdéssel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkünk: Irán tovább tesztelgeti rakétáit

„A hadgyakorlatok üzenete a világ arroganciája felé az, hogy ne csináljanak semmi butaságot. Ma mindenki láthatta, hogy milyen erőkkel rendelkezünk a szárazföldön” – mondta Pakpour.

A katonák elmondása alapján „fejlett rakétákat” teszteltek, valamint drónokat is bevetettek a gyakorlatok során, melyeket Közép- és Kelet-Iránban tartottak.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »