Idén létrejöhet az EU-Japán szabadkereskedelmi egyezmény

Az Európai Unió még idén megpróbálja tető alá hozni a Japánnal tervezett szabadkereskedelmi megállapodást, amelynek Donald Trump amerikai elnök megválasztásával megnőtt a jelentősége, mivel félő, hogy az ingatlanmilliárdos elnöksége alatt éles protekcionista fordulatot vesz az Egyesült Államok – közölték uniós források kedden.

„Nem akarunk átcsúszni a jövő évre, de fogalmam sincs, hogy március, június vagy szeptember lesz belőle” – mondta egy névtelenséget kérő uniós tisztségviselő a megállapodás várható időpontjáról.

„Nem látom semmilyen okát annak, hogy miért ne tudnánk még idén lezárni a tárgyalásokat. Ha viszont ez nem sikerül, akkor komolyan fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy egyáltalán sikerülhet-e bármikor” – vélekedett.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az uniós és japán vezetők tavaly májusi találkozóját követően arról számolt be, hogy még 2016-ban létrejöhet a megállapodás. A szabadkereskedelmi egyezményről 2013 tavaszán kezdték meg a tárgyalásokat, és a felek rendszeresen síkra szállnak az egyeztetések felgyorsításáért.

Kapcsolódó cikkünk: Szabadkereskedelmi megállapodás küszöbén Japán és az EU

A felek együttesen a világgazdaság közel 30 százalékát teszik ki, részesedésük a világkereskedelem teljes forgalmából megközelíti a 40 százalékot. Japán az EU hatodik legnagyobb exportpiaca, a japán kivitelnek pedig a harmadik legfontosabb célpontja az Európai Unió.

Szakértők szerint a kereskedelmi szerződés szimbolikus jelentőséggel is bír, miután Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése után kijelentette, az Egyesült Államok kivonul a Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi megállapodás (TPP) tárgyalásaiból, illetve szembehelyezkedett az Európai Unióval tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel (TTIP).

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »