Szaúd-Arábia nagyon elszánt, elfelejthetjük az olcsó olajat

Megállapodtak szombaton Bécsben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívüli olajtermelő országok, hogy az OPEC-kel kötött globális megállapodás részeként január 1-jétől naponta együttesen 562 ezer hordóval csökkentik termelésüket – közölte a Reuters brit hírügynökséggel a szervezethez köthető két forrás, valamint az iráni olajügyi miniszter.

A nigériai kőolajügyi minisztérium a bécsi tanácskozáson elhangzottakkal kapcsolatban ugyanakkor azt írta Twitter-felületén, hogy a megbeszélésen jelen lévő 12 nem OPEC-tag ország (Azerbajdzsán, Bahrein, Bolívia, Brunei, Egyenlítői-Guinea, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Omán, Oroszország, Szudán és Dél-Szudán) összesen napi 612 ezer hordós termeléskorlátozást vállalt – ezen belül Oroszország 300 ezer, Mexikó 100 ezer, míg Kazahsztán 50 ezer hordóval fog kevesebbet termelni.

Az OPEC előzőleg azt közölte, hogy összesen 600 ezer hordó csökkentést vár a független államoktól, a maga részéről pedig november végén nagyjából napi 1,2 millió hordónyi termeléscsökkentésről állapodott meg, amit januártól tervez életbe léptetni. Az intézkedés célja a kőolaj világpiaci árának újbóli felhajtása, és már a bejelentés hatására lényegesen drágulni kezdett az olaj.

2001 óta ez az első eset, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli kőolajtermelő országok a termelés közös korlátozásában állapodnak meg, ugyanakkor a tervek gyakorlatba ültetése még okozhat nehézségeket.

Oroszország például jelezte, hogy bár részt vesz a termeléscsökkentésben, technikai okok miatt csak 2017 második negyedévében fogja elérni a kitűzött, 300 ezer hordóval csökkentett szintet és az sem egyértelmű, hogy milyen bázisról csökkentenek majd, egyelőre ugyanis növekszik a kitermelésük.

A szkeptikus véleményekre rácáfolva ugyanakkor Szaúd-Arábia az OPEC-en kívüli országokkal történt megállapodást követően jelezte, hogy akár a korábban vállalt napi 10,06 millió hordós szint alá is hajlandó csökkenteni termelését, ha esetleg a helyzet megköveteli. Ezzel Szaúd-Arábia már a lélektanilag fontosnak tartott napi 10 milliós határ lefelé történő átlépését sem zárja ki, ami újabb támaszt jelenthet az olajárnak.

Szaúd-Arábia valószínűleg azért ilyen elszánt a termeléscsökkentéssel kapcsolatban, mert jövőre szeretnék privatizálni az állami olajkitermelő cég, a Saudi Aramco egy részét, ehhez pedig magas olajárakra van szükségük, hiszen minél magasabb az olajár, annál magasabb lehet a privatizációs bevétel. A témáról még szeptember elején írtunk részletesen, érdemes visszaolvasni.

Forrás: MTI / Bloomberg / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »