Újabb megszorítások jönnek Görögországban

A görög parlament elfogadta szombat este a jövő évi költségvetést, amely újabb megszorító intézkedéseket és adóemeléseket is tartalmaz.

Az ötnapos vitát követően a parlament 152 tagja – a baloldali Szirizából és a nacionalista Független Görögökből (ANEL) álló kormánykoalíció politikusai – szavazott a büdzsé mellett, míg 146 képviselő ellene voksolt, ketten betegség miatt nem jelentek meg a szavazáson.

A 2017-es költségvetésről szóló voksolás fontos erőpróba volt az Alekszisz Ciprasz vezette kormány számára, a miniszterelnök a vitát lezáró beszédében hangsúlyozta, hogy a 2017-es az első “derűlátó” és “gazdasági növekedést” előrevetítő költségvetés. Ciprasz szavaival a hazai össztermék (GDP) kormány által jósolt 2,7 százalékos növekedésére utalt.

A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben, a legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig, ugyanakkor az aktuális mentőcsomagban az IMF fenntarthatósági aggályokra hivatkozva már nem vett részt és jelenleg is kérdéses, hogy Görögország vissza tudja-e fizetni felvett hiteleit.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »