Az S&P javított Oroszország adósminősítésén is

Oroszország is jó osztályzatot kapott hétvégén az S&P-től, a bóvli kategória ugyan még maradt, de az osztályzat kilátását negatívról stabilra emelte a hitelminősítő, így belátható időn belül Oroszország akár újra befektetésre ajánlott ország lehet.

Az S&P az orosz devizaadósságot továbbra is BB+ szinten tartotta, ezzel Bulgáriával és Indonéziával sorolja egy csoportba (Magyarország épp most pénteken került magasabb szintre), ugyanakkor a jövőt tekintve meglehetősen pozitív folyamatokra számítanak, így az eddigi negatívról semlegesre javították a besorolás kilátását, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha a folyamatok nem fordulnak rossz irányba, akár egy-két éven belül jöhet a tényleges felminősítés.

Az alacsony olajáraknak köszönhetően az orosz gazdaság nehéz éveken van túl, és bár idén még várhatóan 0,2%-kal csökkenni fog az ország GDP-je, jövőre már 0,8%-os növekedésre számít a Gazdasági Minisztérium.

Az S&P várakozásai is hasonlóak, ők 2017-2019 viszonylatában átlagosan 1,6%-os növekedéssel számolnak, ami annak is köszönhető, hogy az ország a vártnál jobban tudott alkalmazkodni az alacsony olajár okozta nehéz környezethez. A költségvetés hiánya persze így is magas – 2010-ben volt utoljára ekkora hiány – és a devizatartalékok is csökkentek, de a rubel értékvesztése megállni látszik, a tavalyi 20%-os zuhanás után idén már 13%-ot emelkedett az árfolyam, amivel a Bloomberg által követett 24 fejlődő piaci devizát vizsgálva a második legjobb teljesítményt produkálta, csak a brazil reál tudott ennél többet erősödni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az S&P lépése azért kiemelten fontos Oroszország szempontjából, mert ez az első hitelminősítői változtatás 2010 óta, az iránya pedig pozitív. Szintén érdemes megjegyezni, hogy az S&P modellje nem egy elrugaszkodott jövőbeni olajár becslés eredménye, hiszen a hitelminősítő 2016-ra 40 dolláros, jövőre 45 dolláros, 2018-ra pedig 50 dolláros átlagos olajárral számolt, ami még egy OPEC termelésbefagyasztás nélkül is reális lehet.

“A stabil kilátás azt a várakozásunkat tükrözi, hogy az orosz gazdaság továbbra is jól fog alkalmazkodni a relatív alacsony olajárhoz, a költségvetési folyamatokat pedig kontrollálni tudják” – jelezte az S&P közleményében.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »