Az olasz miniszterelnöknek elege van az EU bénázásából

Nem engedhető meg, hogy a migráció problémája miatt felrobbanjon az Európai Unió (EU) – mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Firenzében zajló Wired Next Fest innovációs fesztiválon szombaton.

Matteo Renzi hangsúlyozta: „a kérdés nem az, hogy be akarjuk-e fogadni a migránsokat vagy sem, hanem hogy mi lesz az EU jövője. Helyes a tengeren mindenkit megmenteni, de nem helyes mindenkit csak Szicíliában és Pugliában befogadni”.

A politikus hozzátette: az olaszok nagylelkűek, de nem engedhetik meg, hogy egy olyan probléma miatt, mint a migráció és az Európai Unió tehetetlensége, felrobbanjon Európa. Matteo Renzi „időhúzás nélküli” európai beavatkozást szorgalmazott a migránsokat útjára indító afrikai országok fejlődésének elősegítésére.

„És ha Európa nem teszi meg, megtesszük egyedül, de az EU elszalasztott egy alkalmat” – fogalmazott az olasz kormányfő, hangsúlyozva, hogy a pénteken véget ért nemhivatalos pozsonyi EU-csúcstalálkozón olyan dokumentumot fogadtak el, amelyben nincs is szó Afrikáról.

Az európai uniós pénzügyi szigorral kapcsolatban Matteo Renzi kijelentette, helyesnek tartja a szabályok tiszteletben tartását, „de azt kimondhatjuk, hogy ezek nem működnek, és dolgozhatunk a javításukon.”

„Nem lehetünk fügefalevél mások problémáinak eltakarására (…) Olaszország több Európát akar, de másfajta Európát, és hallatja a hangját”. Megjegyezte: el kell ismernünk, hogy a pénzügyi szigor receptje téves volt és a Barack Obama amerikai elnök által az Egyesült Államokban alkalmazott növekedésösztönző modell volt a helyes út.

Az olasz kormányfő nem vett részt a pozsonyi csúcson Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel tervezett közös záró sajtótájékoztatón, amelyet azért mondott le, mert szerinte a találkozón nem történt jelentős előrelépés a migrációs és az európai pénzügypolitikai kérdésekben.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »