Szerbia üdvözli az uniós csatlakozási folyamat előrehaladását

A szerb kormány tevékenységének és reformjainak elismerése az, hogy július 19-én megnyílhat két újabb csatlakozási tárgyalási fejezet Szerbia és az Európai Unió között

– vélekedtek szerbiai politikusok és szakértők azt követően, hogy biztossá vált, egyetlen uniós tagállam sem gördít akadályt a fejezetek megnyitása elé.

Múlt csütörtökön még csalódottak és ingerültek voltak a szerbiai politikusok, mert Brüsszel nem tűzte napirendre a Szerbiával való csatlakozási tárgyalások emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23-as, valamint a jogállamiságra és a belügyekre vonatkozó 24-es tárgyalási fejezetének megnyitását. Akkor többen is úgy fogalmaztak, hogy a döntéssel fékezik Szerbiát az EU felé vezető úton.

A fejezetek megnyitása ellen az Egyesült Királyság és Horvátország szavazott. Brüsszeli információk szerint a szigetország csupán a brit népszavazás eredményét követő zavar miatt vétózta meg a fejezetek megnyitását, Zágráb viszont három követelés teljesüléséhez kötötte a “zöld fény” megadását. Horvátország egyrészt azt követelte, hogy Belgrád vonja vissza azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy olyan vádlottakat állítsanak bíróság elé, akik nem Szerbiában követtek el bűncselekményeket. A vitatott törvény szerint Szerbiában olyan feltételezett háborús bűnösöket ítélhetnek el, akik Boszniában vagy Horvátországban, az ott élő szerbek rovására követtek el bűncselekményeket. A második követelés a szerbiai horvát kisebbség jogainak bővítésére, a harmadik pedig a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes együttműködésre vonatkozott.

A hétfői párizsi Nyugat-Balkán-konferencián azonban szóbeli megállapodás született arról, hogy megnyílhatnak a fejezetek, és ez ellen a határidő lejártáig, kedd 17 óráig egyetlen tagország sem nyújtott be ellenvetést.

Nikola Selakovic igazságügyi miniszter a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) úgy fogalmazott: a fejezetek megnyitása hozzájárul a biztosabb jövőhöz, megszilárdítja a gazdasági növekedést, elősegíti az ország fejlődését, és csökkentheti a költségvetési hiányt. Megfogalmazása szerint a 23-as fejezet az egyik legnehezebb tárgyalási rész, ugyanis politikai témájú fejezetről van szó, amelyet az elsők között nyitnak meg, és az utolsók között zárnak le. Hozzátette: az uniós integráció során a szerb alkotmányt is meg kell majd változtatni.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt idézte a szerb sajtó szerdán, aki úgy fogalmazott: az április 24-i előrehozott választások kampánya során számtalanszor elmondta, hogy Szerbia célja az európai uniós tagság, és erről az útról nem fog letérni. Arra is kitért, hogy országa nem fog népszavazást rendezni az európai uniós tagságról, a választások ugyanis megmutatták, hogy a szerbiai nép az integrációt támogatja.

Szerbia 2008-ban írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást Brüsszellel, majd 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást. A csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg, az első tárgyalási fejezetet viszont csak sokkal később, 2015 decemberében nyitották meg.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »