Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is. 

Bizonyos betegségek esetén, illetve megelőzésképpen indokolt lehet a kompressziós harisnya vagy zokni viselése, amelyeket megtalálhatunk a Patikatt.hu testen viselt eszközeinek kínálatában. Megfelelő életmód, valamint az esetleges gyógyszeres kezelés mellett kiegészítő eszközként kiválóan alkalmazhatóak ezek a termékek. 

Mire jók a kompressziós harisnyák?

Ezeknek a praktikus fehérneműknek a szorítóereje akkor jön jól, amikor nem megfelelő az erek állapota. Ha nem egészséges a vénák fala, kitágul, vagy megrenyhül, netán rögösödés van kialakulóban, a billentyűknél pang a vér, akkor sokféle probléma léphet fel. 

A felületi vénák összenyomódnak a kompressziós harisnyák hatására, ezért a mélyvénák felé áramlik a vér és javul a keringésük. A megfelelő irányban és a megfelelő sebességgel áramlik a vér, a vénákban helyreáll a túlnyomás és a faluk mechanikai tartást kap. 

A lábfej és a boka környékén a legszorosabbak általában ezek a harisnyák és zoknik, a comb irányába pedig csökken a szorításuk. Nézzük meg, mik azok a konkrét problémák, amelyek esetében javasolt ezeket a termékeket viselni, amihez természetesen szakorvos véleményét kell kikérni!

Milyen problémákra nyújthat megoldást a kompressziós harisnya?

Sajgó végtagok, nehézláb érzése esetén jót tehet a kompressziós harisnya, ahogy az ödémás, vizesedő lábnak is. Visszeres panaszok, lábszárfekély és nyiroködéma is a problémák között szerepel, amelyekre segítséget nyújthat. 

Trombózis esetén vagy a műtét utáni lábadozás időszakában a trombózis megelőzése érdekében is javasolt ennek a harisnyának vagy zokninak a viselése. Bizonyos sporttevékenységek és a várandósság is okot szolgáltathat az alkalmazására. 

Ülőmunka, vagy a hosszú utazás során kialakuló lógó láb állapota miatt is célszerű használni. Az, hogy milyen erősségű gyógyharisnyát hordjunk, illetve milyen kivitelűt és hosszúságút, az a problémától, valamint annak súlyosságától is függ. Konzultáljunk szakemberrel!

Mikor érdemes viselni?

Ezeket a termékeket érdemes felhúzni már a reggeli órákban, de eleinte csak pár órára, amíg hozzá nem szokik a lábunk. A viselés időtartama függ a problémától, de ennek meghatározását is bízzuk szakemberre. 

Ne ijedjünk meg, ha első ránézésre túl szűknek tűnnek ezek a harisnyák vagy zoknik, mivel a céljuk a szorítás, nagyon rugalmasak is. Eleinte ugyan nehéz lehet a felvételük, de később könnyebb lesz, ha már rutinosabbá váltunk. 

Mindig száraz bőrre vegyük fel, érdemes a tusolás után várni, különben rátapad a bőrre és még nehezebb lesz felgörgetni. Célszerű ezt a folyamatot úgy végezni, hogy leülünk egy székre, mert úgy kényelmesebb és egyszerűbb lesz. Dugjuk bele a kezünket és fordítsuk ki, majd ezután könnyebben fel tudjuk húzni.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek