5 lépés, ami nem hagyható ki fabútoraink renoválásakor (x)

A fabútorok megfelelő gondozás mellett sokáig szépek tudnak maradni és egy kis kézügyességgel jól renoválhatóak. Cikkünkben összefoglaltuk azt az öt kihagyhatatlan lépést, amire érdemes odafigyelni akkor, ha mi is bútoraink felújítására készülünk.

Alapos előkészítés

Az első lépés a bútor alapos megtisztítása és előkészítése a festésre vagy lakkozásra. Ehhez pakoljunk le a felületéről mindent, távolítsuk el az esetleges matricákat, töröljük át egy nedves kendővel, hogy megtisztítsuk a lerakódott portól és szennyeződésektől. Érdemes meleg, mosószeres vizet használni ehhez, de ne tocsogjon a vízben a kendő vagy a szivacs, amit használunk. Az évek során a por, a bőrünkről rákerülő zsír és mindenféle szennyeződés mélyen a fába ivódhat és elsőre nem is biztos, hogy látszik.

Ha a bútort megtisztítottuk, jöhet a csiszolás. Ez készíti elő a felületét a festék vagy a lakk beszívódására. Ha korábban festve volt, érdemes eltávolítani a régi festést, nemcsak felcsiszolni a felületet. Így tartósabb eredményt érhetünk el. A durvább csiszolópapírtól haladhatunk a finomabb felé, ha nagyobb réteget kell eltávolítanunk a bútor felületéről. A lényeg, hogy a végén már finom szemcséjű csiszolópapírt használjunk, hogy egyenletes felületet kapjunk. A csiszolás során keletkezett port szintén távolítsuk el, hogy a festék megfelelően rátapadjon a felületre.

Megfelelő festék vagy lakk kiválasztása

Nem mindegy, hogy milyen festéket vagy lakkot választunk. A legjobbak a fafestékek, amiket speciálisan fafelületek kezelésére alakítottak ki. A festék dobozán általában megtalálhatjuk, hogy alkalmas-e fára, vagy sem. Ha ez nincs rajta, érdemes az eladótól érdeklődni vagy másik típust választani.

A festék és a lakk mellett a különböző fapácok is szóba jöhetnek. Ezek is megszínezik a felületeket, de a megszokott fényes, lakkozott hatás helyett inkább mattra száradnak.

Próba és alapozás

A festék tartósságának növelésére használhatunk alapozót is. Ez segít előkészíteni a fa felületét és növelheti a választott szín érvényesülését száradás után. Mielőtt a teljes bútort lefestenénk azonban érdemes próbafestést csinálni. Erre azért van szükség, mert száradás után a szín esetleg eltérő lehet, mint a mintán. Válasszunk egy olyan kis részt, ami kevésbé van szem előtt. Ez lehet a bútor hátoldalán vagy az alján is. Így probléma esetén nem fog annyira látszani.

Megfelelő technika alkalmazása

A festéshez használhatunk ecsetet vagy akár festőhengert is. Érdemes azonban inkább minőség és nemcsak ár alapján választani. Az olcsó, rossz minőségű ecsetekből például gyakran potyognak ki a szálak, ami a festékbe ragadva ronthatja a végeredményt. Ezen kívül törekedjünk az egyenletes mozdulatok használatára, hogy elkerüljük a festékcsíkokat, egyenetlenségeket.

Végső befejezés és favédelem

A tartósság érdekében elengedhetetlen a favédelem. A védőszer típusától függően ez lehet az utolsó lépés is, például egy lakk esetében vagy akár egyetlen lépésben is letudhatjuk az egészet. Ezzel kapcsolatban mindig olvassuk el a gyártó utasításait! Végül, de nem utolsó sorban pedig hagyjunk elég időt a száradásra. A gyártó által javasolt száradási időt többnyire szintén megtalálhatjuk a festék dobozán.

Reméljük sikerült hasznos tanácsokat adnunk a fabútorok renoválásához és ezzel meghosszabbítani az életét egy-két régi bútordarabnak.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek