Igaz, hogy csak egy valódi étrend felel meg az ember számára? (x)

Napjainkban szinte havonta jelenik meg egy új étrend, életmód vagy diéta, ami egészséges mindennapokat és/vagy egyszerű, könnyű fogyást ígér. A többségükről rövid időn belül kiderül, hogy vagy hatástalan, vagy egy eddig is létező módszerről van szó, csak más a marketing. Ezzel szemben a paleolit életmód már hosszú ideje kínál valós megoldást.

Az életmódváltás történelmi szempontból

A paleolit életmód az egyik legősibb formája az étkezésünknek, étrendünknek. Természetesen ez sokkal többről szól, mint hogy mit ehetünk meg és mit nem. A PaleoCentrum termékei között megtalálhatunk mindent, ami az életmódváltáshoz szükséges lehet. De egyáltalán miért van szükség váltásra? A modern étkezésnek sajnos rengeteg hátránya van. Itt elsősorban azt értjük, hogy több olyan alapanyagot, élelmiszert is fogyasztunk, amire az emberi szervezet evolúciósan nincs felkészülve.

Több kutató is úgy gondolja, hogy az “első hibája” az emberiségnek az volt, amikor az első mezőgazdasági forradalom megtörtént. Ez körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt zajlott, amikor az emberiség átállt a vadászó-gyűjtögető életmódról a letelepedésre és a földművelésre. Ez a váltás teljesen megváltoztatta a történelem menetét és a társadalom étrendjét is. A változatos, húsalapú étkezést felváltotta a monoton, gabonaféléken alapuló menü. Ebben a korszakban az étrend nem állt másból, mint gabonából, rozsból vagy árpából készült kenyér, amit kiegészítettek lencsével, borsóval, tejjel és sajttal. A hús csak alkalomszerű volt, valamint olykor az évszaknak megfelelő gyümölcs is került a tányérra.

Az, hogy az emberiség áttért a húsalapú étrendről a gabonaféléken alapulóra, számtalan egészségügyi hatással járt. Megnövekedett a csecsemőhalandóság, rövidebb lett a várható élettartam, elterjedt a vashiányos vérszegénység, továbbá a fogszuvasodás, csontképzés zavarai is fellelhetőek voltak a társadalomban.

A modern változások sem tettek jót

A 20. században a cukorfogyasztás rekordsebességgel növekedett meg. Ezzel párhuzamban többet fogyasztunk növényi olajból is, ami lecserélte a főzéshez használt állati zsírokat. A 20. század előtt a halálozás egyik fő oka a tuberkulózis volt, az elmúlt száz évben azonban az élre került az elhízás, rák, szívbetegség és a diabétesz. Ez szorosan összefügg az emberi életmód változásaival, a rengeteg feldolgozott alapanyag növekvő fogyasztásával.

Mi a megoldás?

A paleolit életmód ma már bárki számára elérhető. A tévhittel ellentétben ez nem azt jelenti, hogy mindent nyersen kell fogyasztani. Csupán ki kell zárni az ártalmas alapanyagokat, és leginkább a hús-zöldség-gyümölcs hármasából felépíteni az étrendünket. A váltás nem egyszerű, mivel rohanó világunkban egyre kisebb hangsúly van a helyes étkezésen. 

Szerencsére megfelelő segítséggel és alapanyagokkal megkönnyíthetjük az új életmód kialakítását.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek