A modern társadalom egyik népbetegsége, a depresszió (x)

Mindenki találkozott már olyasvalakivel, aki épp depressziós; vagy csak annak hiszi magát. Sokszor ugyanis túlságosan könnyen dobálózunk ezzel a szóval, és az átmeneti rossz hangulatra is ráaggatjuk.

Holott a valóság az, hogy a depresszió egy komoly pszichés betegség, ami igen súlyossá is válhat, ezért szakszerű kezelésre van szükség. Részt vehetünk akár a Swan Lake Központ depressziót kezelő intenzív terápiáján, akár egy másik intézmény programján, a lényeg az, hogy ezt az állapotot nem szabad félvállról venni.

Mikor beszélhetünk depresszióról?

Mint említettük, sokan felelőtlenül használják a kifejezést, és ha valaki épp lehangolt, akkor máris rásütik a bélyeget, hogy biztosan depressziós. Holott a kettő nagyon nem ugyanaz.

A szomorúság ugyanis csupán egy múlékony érzelmi állapot, ami néhány nap, legfeljebb hét alatt elmúlik. A rosszkedv bár valóban egy jellemző tünete a depressziónak, ugyanakkor egyrészt más panaszok is társulnak hozzá, másrészt nem mindegy, hogy milyen mély és mennyi ideig tart.

Aki depressziós, akkor hónapokra vagy akár évekre is mély letargiába süllyed. Nem talál örömöt az életben, nincsenek céljai, tervei, nem lelkesedik semmi iránt, csak túléli valahogy a napokat. Ez az állapot pedig magától ritkán múlik el, így mindenképp kezelésre szorul.

Miről ismerhető fel a depresszió?

A fentiekben említett szomorúság sokaknál jelentkezik, viszont többnyire nem önmagában, hanem több is kíséri az alábbi tünetek közül:

  • Önutálat, önbizalomhiány
  • A motiváció teljes hiánya, “nincs értelme belekezdeni” hozzáállás
  • A produktivitás nagymértékű csökkenése
  • Állandó kimerültség, fáradtság, energiahiány, ami elegendő mennyiségű pihenés után is fennáll
  • Görnyedt testtartás
  • Pesszimista világnézet és önkép, félelem a jövőtől, ami “csak rossz lehet,” a beteg mindennek csak a rossz oldalát látja, nem hisz a pozitív végkimenetelben
  • Rágódás a múlton és a jövő, a jelen pillanatainak figyelmen kívül hagyása
  • Különböző testi panaszok: emésztési zavar, hirtelen hízás vagy fogyás, fejfájás, szédülés
  • Alvászavar: nehezen megy az elalvás, vagy a beteg éjszaka felébred, és nem, vagy nehezen tud csak visszaaludni

Természetesen nem törvényszerű, hogy az itt felsoroltak mindegyike jelentkezzen, ám ha többet is tapasztalunk közülük, az már mindenképp figyelmeztető jel.

Hogyan lehet kezelni?

Ez egy komplex betegség, amely kezelés híján odáig fajulhat, hogy az illető öngyilkosságot kísérel meg. Ám mire valaki eddig eljut, jellemzően már nagyon súlyosak a tünetei, amiket valószínűleg a környezete is észrevesz.

A terápia során a kezdetekben alkalmazhatnak antidepresszánsokat, de a fő cél az, hogy a betegnek később ne legyen szüksége a gyógyszerekre. A csoportos pszichoterápia bizonyítottan hatékony módszer a depresszió kezelésére, segítségével a beteg újra kiegyensúlyozott és boldog életet élhet. 

Egy néhány hetes intenzív, bentlakásos jellegű kezelés hatalmas változást eredményezhet.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek