Hogyan válasszunk személyi kölcsönt? (x)

A hitelfelvétel soha nem egyszerű folyamat, különösen, ha laikusként vágunk bele. Fel kell mérnünk, hogy biztosan szükségünk van-e egy ilyen jellegű pénzügyi segítségre, majd ha ezt sikerült eldöntenünk, a legkülönfélébb ajánlatok között kell megtalálnunk azt, amelyik a leginkább passzol az igényeinkhez. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen élethelyzetekben érdemes hitelfelvétel mellett dönteni, majd részletesen bemutatjuk az egyik altípust, a személyi kölcsönöket. 

Miért éppen hitel?

Alapvetően a lakásvásárlás az az élethelyzet, amikor nagyon sokan igénybe veszik a bankok segítségét egy hitel formájában. De számtalan egyéb helyzetben lehet nagy segítség egy megfelelő kölcsön:

  • elromlik az autó vagy bármelyik háztartási gép,
  • lakásfelújításra, korszerűsítésre kell a pénz,
  • családi segítséget kell nyújtani,
  • vállalkozás elindításához van szükségünk kezdőtőkére,
  • gyerek iskolakezdése megterheli a családi kasszát.

 Bármilyen élethelyzetről legyen is szó, mérlegelnünk kell: célzott felhasználású hitellel járunk jobban, vagy inkább a szabad felhasználású személyi kölcsön az, ami ideális a számunkra?  

Miért népszerűek a személyi kölcsönök? 

A személyi kölcsön legnagyobb előnye a kötetlen felhasználás. A bank nem ellenőrzi, hogy mire használjuk fel, így valóban bármire költhetjük. További nagy előnye a gyors ügyintézés: akár online módon, már otthonról is igénybe vehetjük. Főleg a saját bankunkban történő hiteleljárás tud nagyon gyors lenni, hiszen a számlakivonatunkon látják a bérünket, kiadásainkat, egész pénzügyi életünket. Így akár egy-két óra alatt is elintézhető minden.

A személyi kölcsön további előnye a fix, tervezhető havi törlesztés. A kamat, futamidő és a szükséges összeg ismeretében jól kalkulálható egy biztonsággal fizethető havi részlet.

Hogyan választhatjuk ki a számunkra megfelelő kölcsönt?

Szinte minden pénzintézet kínálatában megtalálható a személyi kölcsön, de nem kell egyesével felkeresnünk sem a bankfiókokat, sem a weboldalukat: a banki összehasonlító oldalak és a személyikölcsön-kalkulátorok egyszerűvé és hatékonnyá teszik a banki ajánlatok összehasonlítását. Természetesen azért marad még pár nyitott kérdés, hiszen az egyedi, állandóan változó akciók és egyfajta ellenőrzés miatt is érdemes a kiválasztott legjobb ajánlatoknak részleteiben is utána járni.

Mérlegelnünk kell, hogy az akciók milyen előnyöket biztosítanak, érdemes-e például bankot váltanunk emiatt. Vagy sokan szeretik ezt a munkát másra bízni és megkeresnek egy független tanácsadót, aki a fenti folyamatot átlátja, és a döntés előkészítésében is segít. 

Mi szükséges a személyi kölcsön igényléséhez?

Legalább 3-6 havi munkaviszony és 100.000 forintos jövedelem szinte minden banknál alapvető elvárás. Vizsgálják továbbá a KHR-t (adóslista) és nem lehet köztartozásunk sem. Megnézik a munkahelyünket is, és nagy előny, ha régi ügyfelei vagyunk a banknak. Amennyiben megfelelünk a személyi hitel feltételeinek – életkor, jövedelem, lakcím alapján is – és hitelképesnek tart bennünket az előszűrés során a bank, akkor jöhet a kérelem benyújtása. 

A személyi kölcsön felvételéhez az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

  • személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya, 
  • bankszámlakivonat (saját bank esetén nem kell, mert látják),
  • munkáltatói igazolás, jövedelemigazolás,
  • hitelkérelem-nyomtatvány kitöltve,
  • telefonszám, e-mail,
  • esetleg közüzemi számlák.

 Ma már online is intézhető a kérelem, tehát valóban gyors és egyszerű a folyamat. Ezután csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a hitelt pontosan és az utolsó részletig fizetni kell.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek