Menekülnek a nyugati állampolgárok a szudáni harcok elől

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nyomatékosan arra szólította fel állampolgárait, hogy ne utazzanak Szudánba a félkatonai egységek és a hadsereg között több mint egy hete dúló összecsapások miatt. Azok számára, akik mégis az utazás mellett döntenek, részletes útmutatót adtak ki.

A közlemény alapján az amerikai kormány a legmagasabb, vörös fokozatúra emelte az utazási figyelmeztetés szintjét, amely szerint miután felfüggesztették a nagykövetség működését és evakuálták annak személyzetét, az amerikai állampolgárok számára sem a szokásos, sem a vészhelyzeti konzuli szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy Szudán teljes területén lehet harcokra számítani, valamint arra is, hogy helyzet erőszakos, gyorsan változik és rendkívül kiszámíthatatlan.

Az amerikai külügy figyelmeztetése szerint Kartúm repülőtere zárva tart, az ország határa Csád felé nem átjárható, valamint az áram-, a telefon-, a mobiltelefon- és az internetszolgáltatás is bármikor leállhat. Aki mégis az utazás mellett dönt, annak számára a diplomáciai szolgálat részletes tanácsokat adott ki többek között a tartózkodási helyre, a fokozott óvatosságra, a rokonokkal és ismerősökkel való kommunikációra vonatkozóan és arra nézve is, hogy intézkedjenek jogi nyilatkozatról, vagyontárgyaik sorsáról és temetésre vonatkozó szándékról.

Ezzel egy időben Antony Blinken külügyminiszter közleményében azt hangsúlyozta, hogy az amerikai külügyi alkalmazottak biztonságát tartották elsőként szem előtt, amikor a kartúmi nagykövetség működésének felfüggesztése mellett döntöttek. Ahogy fogalmazott, a harcok közepette zajló munka „elfogadhatatlan kockázatot” jelentene a dolgozók számára. Emellett köszönetet mondott az amerikai katonai erőknek a kimenekítés lebonyolításáért. A miniszter megismételte felszólítását az egymással harcban álló felek számára, miszerint sürgősen szüntessék be a harcokat, a ramadán böjti hónapot lezáró ünnepi alkalomra elfogadott tűzszünetet hosszabbítsák meg, terjesszék ki és lépjenek egy fenntartható fegyvernyugvás irányában. Emellett emlékeztette a hadviselő feleket a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására, illetve annak részeként a polgári lakosság védelmére.

Az amerikai hadsereg közlése szerint a légi úton kimenekített amerikai állampolgárok biztonságban vannak. A diplomáciai szolgálat becslései szerint Szudánban még mintegy 14-16 ezer amerikai állampolgár tartózkodhat, egy részük kettős állampolgár.

A Szudáni Fegyveres Erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok szombaton több ország vezetőjével egyeztetett, akik állampolgáraik és diplomatáik biztonságos kimenekítését kérték. A hadsereggel szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia Twitteren szintén közölte, hogy az evakuálás során együttműködtek az amerikai csapatokkal.

  • Előzmények
Szudánban második hetébe lépett az országot a 2021-es katonai hatalomátvételt ténylegesen vezető Abdel-Fattah Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint az ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdán Daglo tábornok irányítása alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) közötti véres erőszak. Az összecsapásoknak már több száz halálos áldozata van, köztük egy amerikai állampolgár. A pénteki, a ramadán böjti hónapot lezáró ünnepre meghirdetett háromnapos tűzszünet gyakorlatilag azonnal összeomlott.

https://www.instagram.com/p/CrJbTS7NanG/

Az európai országok megkezdték állampogáraik kimenekítését

Vasárnap több európai ország bejelentette, hogy kimenekíti állampolgárait és diplomatáit a harcok dúlta Szudánból.

Belgium – Franciaországgal és Hollandiával együttműködésben – már a nap folyamán megkezdte a műveletet. Németország és Nagy-Britannia a hadsereg segítségével indította el a mentőakciót, s az Európai Unió is közölte, hogy megkezdte diplomatáinak és több uniós állampolgár első csoportjának kimenekítését Kartúmból.

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek