Piaci körkép: nyomás alá került a DAX a hét végére

  • Elromlott a hangulat péntekre Európában
  • A Mercedes-Benz közzétette Q4-es eredményeit
  • A Tesla a hibás önvezető rendszere miatt került tűz alá

A hét utolsó kereskedési napja az általános befektetői hangulat romlását hozta, de az egyes vállalatokkal kapcsolatosan is több érdekes hír érkezett, legfőképpen a Mercedes-Benz, az Allianz és az amerikai Tesla környékéről. A német piacot továbbá a főbb repülőtereken indított sztrájkok is sújtják. A makrogazdasági naptár ma meglehetősen szellős.

Lefelé tart a DE30 határidős index pénteken, az árfolyam a korábban áttört csúcsok és a 78,6%-os Fibonacci visszatérési szint által alkotott támaszt teszteli.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Vállalati hírek és banki ajánlások

A befektetők figyelme ma a Mercedes-Benz (MBG.DE) részvényire irányul, a cég egyrészt ma tette közzé 2022 negyedik negyedévére vonatkozó eredményszámait, másrészt pedig bejelentettek egy részvény-visszavásárlási programot. A témával egy külön cikkben részletesen is foglalkozunk.

A német indexre és az egész európai hangulatra negatív hatással van az amerikai Tesla (TSLA.DE; TSLA.US) visszahívása. A cég 363 ezer autót kénytelen visszahívni, miután tervezési hibákat fedeztek fel az önvezető programjukban. A német piacon jegyzett Tesla ADR-ek jelenleg 6,5%-os mínuszban forognak.

Szintén nagy a mozgás az Allianz (ALV.DE) részvényekben, mely szintén esik a negyedik negyedéves jelentés közzététele után. Az eredmény önmagában vegyes lett. Egyrészről a profit pozitív meglepetést okozott és 2 milliárd euró lett a tavalyi negyedik negyedéves veszteség után, a működési eredmény meghaladta az elemzői várakozásokat 14%-kal, és a vállalat az osztalék megemeléséről is döntött, a részvényenkénti osztalék 11,40 euró lesz, ami 5,6%-kal több a tavalyinál. A cég a 2023-as üzleti környezettel kapcsolatosan is optimista, a negatív hangulatot leginkább az árbevétel csökkenése és a vagyonkezelő üzletág visszaesése indokolja.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »