82 milliárdos nyereséget villantott a Richter

Nem változtatott idei  előrejelzésén a Richter, a gyógyszergyártó árfolyamhatástól megtisztítva 10 százalékos eredménynövekedéssel számol forintban – mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat harmadik negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Orbán Gábor a várakozásokat felülmúló negyedéves eredményeket értékelve elmondta, hogy a korábbi időszakhoz képest idén jóval nagyobb hatása volt az árfolyamváltozásoknak, a forint gyengülése mellett a dollár és a rubel ritka, egyidejű erősödése jelentősen javította az árbevételt és a jövedelmezőséget is.

Az árfolyamhatás a konszolidált árbevételt 72 milliárd forinttal, a bruttó fedezetet 54,6 milliárd forinttal, az üzemi eredményt 38,5 milliárddal emelte meg az év első kilenc hónapjában – mondta. Eredménynövelő egyszeri tétel volt az amerikai partnercég, az AbbVie gyógyszergyártó 8,7 milliárd forintos mérföldkő kifizetése is – tette hozzá.

A Richter bevételeinek nagy része dollárban és rubelben, míg a költségei elsősorban forintban és euróban keletkeznek.

Orbán Gábor elmondta, hogy minden régióban növekedni tudott a Richter az év első kilenc hónapjában, kivéve Ukrajnában, ahová másfél hónapig nem tudott szállítani. Kiemelte, hogy az ukrán hatóságok felfüggesztették a cég 35 termékének forgalmazását, ami több millió euró visszaesést okozhat. A nem jogerős intézkedés, amelyet a Richter jogi úton megtámadott, az orosz gyártóhellyel rendelkező cégeket sújtotta, de más cégnél nem alkalmaztak hasonló intézkedést – emelte ki.

A társaság legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban az értékesítés éves szinten 37 százalékkal 117,5 milliárd forintra, az orosz piacon 47,1 százalékkal 89,9 milliárd forintra emelkedett az első három negyedévben.

Termékszinten a központi idegrendszerre ható cariprazine árbevétele először haladta meg a 100 milliárd forintot, (103,758 milliárd forint) és már 49 országban volt elérhető világszerte. A társaság amerikai partnere az AbbVie kiegészítő engedélykérelmet nyújtott be az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz (FDA) hogy kiterjesszék az amerikai piacon Vryaylar néven forgalmazott szer használatát a major depresszió (aMDD) kezelésére.

Az árbevételben a nőgyógyászati termékek aránya 36 százalékra emelkedett az első kilenc hónapban az előző év azonos időszaki 34 százalékról, a cariprazine eladások 21 százalékról 22 százalékra nőttek, míg a generikus termékek súlya a bevételi soron 27 százalékról 24 százalékra csökkent.

A vezérigazgató a negyedév kiemelt eseményei között említette a romániai nagy- és kiskereskedelmi leányvállalat értékesítését, ami várhatóan 100 milliárd forinttal csökkenti a társaság árbevételét, de az eredményhányadra nem lesz hatással. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar termelőegységek energiaszerződése jövő év végéig szól.

Az osztalékkal kapcsolatban kifejtette: 2018 óta a nettó eredmény 25-40 százaléka volt az osztalékarány és a jövő évi osztalékfizetésnél sem tervezik felülírni ezt a gyakorlatot, az árfolyamnyereség ellenére.

A kedden közzétett gyorsjelentés szerint az elemzői várakozásokat jóval túlszárnyalva nőtt a Richter árbevétele és nyeresége a harmadik negyedévben: az árbevétel 38,3 százalékkal 217,8 milliárd forintra, az adózott nyereség több mint duplájára, 82,1 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képes.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 8935 forint, a legalacsonyabb 6310 forint volt.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »