7+1 diétás tipp, ami tartós eredményt hozhat (x)

A XXI. századi társadalom valóságos profivá vált újabb és újabb diéták kitalálásában, és abban, hogy minél több embert rávegyenek ezen hóbortok kipróbálására. Ennek ellenére azonban a diétázásban közel sem vagyunk profik. Még mindig magas a túlsúlyos és elhízott emberek száma – ez pedig egyrészt a kitartás, másrészt az információ hiányának tudható be. 

 

Senki felett nem tudunk ott állni naphosszat, és figyelni, hogy helyesen táplálkozik vagy eleget mozog-e. Adhatunk viszont olyan diétás tippeket, amelyekkel tartós eredmény érhető el, ami ráadásul hosszú távon is fenntartható.

7+1 diétás tipp, ha tartós eredményekre vágyunk

Lehet, hogy az alábbi tanácsok nem hoznak egyik hétről a másikra hatalmas változásokat, de az biztos, hogy mindenkit elindítanak majd egy egészségesebb úton. Legyen szó zsírégetésről, kockahas-építésről vagy egész egyszerűen egy kiegyensúlyozottabb étrendről, az alábbiakat mindenképp érdemes betartani.

A megfelelő élelmiszerek

Azzal kezdtük a cikket, hogy ma már számtalan diéta – vagy jobban mondva fogyókúrás módszer – létezik. Egy valami azonban szinte mindegyikben közös: elsősorban a teljes, feldolgozatlan élelmiszereket részesítik előnyben. Fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű termékeket és tejtermékeket! Ez olyasvalami, amiből nem engedhetünk, ha szeretnénk egészségesebben élni vagy segíteni a zsírégetést. 

A változatosság gyönyörködtet

Sokan azért adják fel hamar a diétájukat, mert nagyon egyhangúan esznek. Mi ne essünk ebbe a hibába: igyekezzünk a fenti szabály szerint színes, változatos, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani! Ez persze nem megy tervezés nélkül, bátran írjuk meg az étrendünket előre egy vagy akár több hétre. 

Találjuk meg az igazit!

Ahhoz, hogy hosszan követni tudjunk egy adott étkezési sémát, egyszerűen elengedhetetlen, hogy szeressük is azt. És itt megint visszakanyarodunk a kezdeti gondolathoz: szerencsére számtalan diéta között válogathatunk, mire meglesz az igazi. Mediterrán diéta, keto- vagy paleodiéta, gluténmentes vagy alacsony szénhidráttartalmú-diéta – a listát sokáig folytathatnánk. Próbálkozzunk, hogy meglegyen az, ami mellett hosszan ki tudunk tartani. Ez teljesen rendben van, hiszen mindannyian mások vagyunk!

Víz, víz és víz

Bármilyen diétáról is legyen szó, a hidratálás elengedhetetlen, mégpedig vízzel. Gyakran összetévesztjük az éhséget a szomjúsággal – ha mindig van nálunk egy üveg víz, ez nem történhet meg.

Többször keveset 

Régi, de jól bevált módszer a kevesebbet többször elv. Azaz: együnk napjában legalább ötször, minden alkalommal – de főleg vacsorára – kisebb adagokat, így kevésbé terheljük meg az emésztőrendszert!

Ne legyünk túl szigorúak!

Például ne zárjuk ki a kedvenc ételünket, csak azért mert nem fér bele egy diéta szabályaiba. Inkább keressünk egészséges alternatívát vagy fogyasszuk csak ritkán, kisebb adagokban! A hangsúly a mértékletességen van – ezzel a falási rohamokat és a „csalónapokat” is elkerülhetjük.

Kövessük a fejlődést!

Ezalatt nem csak a derékbőséget vagy a mérleg nyelvét értjük. Figyeljük a testünk jelzéseit! Jobban érezzük magunkat kívül és belül? Több az energiánk? Elégedettek vagyunk az ételekkel, amiket eszünk? Örökké tudnánk ezt folytatni? Ha a válasz nem, keresgéljünk tovább!

A kulcs: az életmódváltás

Ha tehát belevágunk egy diétába, amit tényleg tartósan szeretnénk követni, nem lehetünk türelmetlenek. Ne a fogyást, ne a zsírégetést tartsuk szem előtt, hanem azt, hogy egy egészségesebb életért teszünk – hiszen ez nem sprint, hanem hosszútávfutás! Ne diétákban gondolkodjunk, hanem teljes szemlélet- és életmód-váltásban! 

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek