Bajban a német gázszolgáltató, államosítás jöhet

Az Uniper részvényei szerdán 17,5%-ot zuhantak, miután a cég közölte, hogy tárgyalásokat folytat a német kormánnyal a gázimportőr teljes államosításáról, vagy részesedésének 50% fölé emeléséről.

A kormány bejelentett javaslata lenne az első alkalom 2009 óta, hogy Németország államosít egy magáncéget – akkor a Bundesdruckerei nyomdát vásárolták meg, a müncheni székhelyű Hypo Real Estate pénzügyi bankot pedig szintén 2009-ben, a pénzügyi válság közepette államosították.

Az év elején a kormány felvetette a Gazprom Germania, a Gazprom leányvállalatának átvételét, hogy megmentse a német gázpiacot. Augusztusban a Welt am Sonntag című német lap arról számolt be, hogy a kormány holdingot hozott létre a bejelentett államosításhoz.

A bajba jutott gázszolgáltató, az Uniper részvényei, idén eddig közel 90%-ot estek, szerdán pedig további 17,5%-ot zuhantak a keddi záróárhoz képest. A vállalat már kapott ugyan egy 20 milliárd eurós támogatási csomagot, de ennél többre lehet szüksége a túléléshez, mivel az Északi Áramlat vezetéken történő gázszállítások határozatlan időre teljesen leálltak.

Július elején a kormány 30%-os részesedést szerzett a düsseldorfi székhelyű energiaipari óriáscégben, hogy megmentse a lehetséges csődtől, amikor a földgázárak az egekbe szöktek, mivel Oroszország visszafogta a földgázszállításokat – azóta pedig csak romlott a helyzet. Moszkvát nyugati politikusok azzal vádolják, hogy fegyverként használja az energiát, megtorlásul a több mint hat hónappal ezelőtti elindított ukrajnai invázió nyomán kivetett szankciókért.

„A felek most alternatív megoldásokat vizsgálnak, többek között egy olyan, nagymértékű tőkeemelést, melynek nyomán a német kormány azonnal többségi részesedést szerezne a vállalatban.” – közölte az Uniper a Bloombergnek adott nyilatkozatában.

A német gazdasági minisztérium egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Forrás: Bloomberg / Marketwatch

Hozzászólások ()

Friss hírek