Piaci körkép: alig reagált a DE30 a friss inflációs adatra

  • Csendes a DE30 piaca az amerikai GDP adat előtt
  • A Volkswagen (VOW1.DE) meglepően jó negyedéves számokat közölt

Vegyes hangulatban folyik ma a kereskedés az európai tőzsdéken, a német DE30 0,3%-kal csökken, a francia FRA40 0,1% alatti mínuszban forog, a lengyel W20 viszont 1,47%-kal erősödik.

A részvénypiacok tegnap este pozitívan reagáltak az amerikai kamatemelésre és Powell megjegyzéseire. A Fed a piaci várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal emelte a kamatokat, Powell pedig egészen optimista hangot ütött meg a gazdaság helyzetével kapcsolatosan és közölte, hogy az USA nincs recesszióban. A Fed elnöke egyben felhívta a figyelmet a romló makrogazdasági környezetre és jelezte, hogy a jövőben mind a kamatemelések mértéke, mind pedig ütemezésük lelassulhat. A fundamentumok azonban alapvetően nem javultak.

A reggeli európai nyereség nagyrészt elpárolgott, a tőzsdemutatók enyhe mínuszba váltottak. Németországban délután 2-kor közlik a friss inflációs adatokat, a fogyasztói inflációt az elemzők 7,4%-ra várják az előző havi 7,6%-os érték után. A tartományok részadatai azt sugallják, hogy az adat megfelelhet a várakozásoknak (frissítés: közben megérkezett a tényadat is: +7,5%).

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Még mindig nem változott a DE30 technikai képe, az index immár közel egy hete ugyanabban a zónában mozog. A mai enyhe csökkenéssel a blue chip mutató továbbra is a 200 periódusos exponenciális mozgóátlag (aranysárga vonal, EMA 200, H4 intervallumon) alatt jár, a legközelebbi támaszokat pedig a 100-as EMA (lila vonal) és az 50-es EMA (kék vonal) alkotják, illetve a kerek 13 ezres szint is lényeges pont. A legfontosabb ellenállási zóna továbbra is 13.450 pont  körül húzódik, illetve előtte a 200-as EMA-n kellene átjutnia az indexnek. Forrás: xStaton 5

Vállalati hírek

A Volkswagen (VOW1.DE) részvényei közel 3%-kal emelkednek a vártnál jobb negyedéves eredmény közzététele után. A cég árbevétele 69,54 mrd eurót ért el,  3,3%-kal többet, mint tavaly, miközben az elemzők csak 66,64 mrd-os értékre számítottak. Az átadott autók száma ugyanakkor kissé elmaradt a várakozásoktól (1,98 millió vs. 2,10 millió). A működési profitráta 6,5% lett, a működési nyereség pedig 4,51 mrd euró (-31% tavalyhoz képest). Az első negyedévben még 132,29 mrd eurós árbevétel mellett 12,83 milliárdos nyereséget könyvelhetett el a gyártó, de megerősítette éves előrejelzését és közölte, hogy a logisztikai problémák már kezdenek megszűnni.

Az Airbus (AIR.DE) az ellátási láncok akadozására és alkatrészhiányra hivatkozva 20 géppel csökkentette az idén átadandó repülőkre vonatkozó becslését. Egy héttel ezelőtt az Airbus vezérigazgatója Guillaume Faury úgy nyilatkozott, hogy az Airbus elérte a mélypontot a logisztikai problémákkal kapcsolatosan.

Elemzői lépések

  • Daimler Truck (DTG.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását „tartás”-ra csökkentette a HSBC. A célár 28 euró.
  • A ProSieben (PSM.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását „vétel”-ről „tartás”-ra rontotta a Deutsche Bank, a papír célárát pedig 17-ről 14 euróra vágta vissza. A ProSieben papírjait a reklámbevételekkel és a recesszióval kapcsolatos aggodalmak miatt értékelte le a bank.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »