Már az ókori görögöknél is volt élő fogadás

Ha fiatalabb vagy, talán már azt sem tudod elképzelni, hogy annak idején az emberek totózó-lottózó irodákba jártak és ott, a pultra könyökölve töltötték ki szelvényeiket, hiszen ma már mindez elérhető interneten. Számos nagyszerű online sportfogadási oldal működik, ahol élő fogadás is lehetséges, ezek egyike a https://campobet.com/hu/sport/live címen érhető el. 

A kicsit idősebbek még emlékezhetnek a fent leírt helyszínekre, jelenetekre. Érdekes információ lehet, hogy Magyarországon a szabályozott sportfogadás 1947 óta létezik, de például a honfoglaló magyarok sorsolással osztották szét az elfoglalt földeket, a megszerzett zsákmányt, Mátyás király udvarában gyakran rendeztek versenyeket, amelyekre fogadni is lehetett és, hogy az ötöslottó Mária Terézia idejében indult el országunkban.

Globálisan nézve, a fogadások történetét vizsgálva, egészen az ókori görögökig és a régi olimpiákig kell visszamennünk. A Zeusz tiszteletére szervezett versenyek egyes feljegyzések szerint i.e. 776-ban vették kezdetüket. Akik győzni tudtak, ókori celebekké, hősökké váltak, sőt szobrot is emeltek a tisztelet jeléül. A versenyeket pedig már akkor is fogadások kísérték. Ezek még kétoldalú fogadások voltak, az emberek egymás között megállapodtak és elrendezték az anyagiakat a verseny után, nyilván kisebb-nagyobb sikerrel.

Fogadás életre-halálra

Egyik civilizáció távozott, egy másik született, de a fogadások maradtak, sőt, a népszerűségük csak növekedett. Az ókori Rómában kezdetben még állatviadalok voltak, utána azonban jöttek a hírhedt gladiátor versenyek. A kenyér és cirkusz ideológiája remekül bevált, az 50.000 embert befogadni képes Colosseumban minden hely megtelt, a viadalok tétjét pedig növelte a tény, hogy a közönség fogadásokat is kötött, szó szerint életre-halálra.

Kép forrása: Pixabay.com

A szenvedélyek időnként annyira elszabadultak, hogy végül Augustus császár a lázadások zavargások kezelése céljából betiltotta a fogadásokat, amelyekre onnantól kezdve kizárólag Szaturnusz isten ünnepén volt lehetőség. Ami nem jelenti azt, hogy az urak ne fogadtak volna tovább. Nemi egyenjogúság szempontjából érdekes tény, hogy Rómában a nők nézhették a versenyeket, de fogadni nem volt szabad nekik.

A középkorban a vallási vezetők szerették volna kiirtani a köztudatból a fogadásokat, de természetesen nem sikerült nekik. Ebben az időszakban az állatviadalok jöttek divatba, úgy mint a kakasok és kutyák viadalai. Ezután jöttek a lovagi tornák és megjelentek az illegális ökölvívó versenyek is.

Aztán, ahogy elérkeztünk a 19. századig, elsősorban Angliában, megjelent a lóverseny. Mivel a királyi család imádta ezt a sportot, ezért a mai napig is a királyok sportjának nevezik. A lovasderbik nagyon népszerűek voltak az akkori angol birodalomban, és ez a mai napig így van, a legrangosabb versenyek ma is tömegeket vonzanak és szinte kötelező fogadni is, ha már nézel egy lovasderbit.

Hozzászólások ()

Friss hírek