Piaci körkép: újabb orosz gázipari projekt állhat le

● Emelkednek az európai indexek
● A DE30 felpattant a sáv alsó határáról
● A Deutsche Bank, a Linde és az SAP tovább korlátozzák oroszországi tevékenységeiket

Pluszban forognak az európai tőzsdeindexek a hét utolsó kereskedési napján, a német DE30 és a holland NED25 teljesítenek a legjobban, mindkét mutató 0,9% körüli emelkedésben áll. A másik oldalon a lengyel piac található, a WIG20 0,2%-kal csökken jelenleg.

A német Ifo Intézet közzétette friss jelentését a márciusi üzleti hangulatról. A jelenlegi hangulat megítélését tükröző alindex 98,6 pontról 97,0 pontra esett (várt: 96,5 pont), a várakozások alindexe 99,2 pontról 85,1 pontra zuhant (várt: 92,0 pont). Fentiek eredőjeként a fő üzleti hangulati mutató az előző havi 98,9 pontról 90,8 pontra esett, miközben az e havi várakozás 94,2 pontról szólt, a múlt havi adatot pedig 98,5 pontra korrigálták. Az Ifo közgazdászai megjegyezték, hogy az ellátási láncok helyzete romlott az Ukrajnában zajló háború miatt, a fogyasztói árakra vonatkozó várakozások pedig nőttek.

A DE30 bikái újra meg tudták védeni a jelenlegi kereskedési sáv alsó határát a 14.200 – 14.250 pont közötti területen. Az index újra az 50 órás mozgóátlag (zöld vonal) fölé tört és most a sáv teteje felé tart, ami 14.500 és 14.550 pont között húzódik.

Forrás: XTB
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

A gazdasági naptár ma üres, és egyéb piacmozgató események sem várhatóak. Ennek fényében egy egyenletesen emelkedő mozgás következhet a kereskedési sáv felső határához, de mint mindig, az amerikai piacok nyitása környékén (14:30) megnőhet a volatilitás.

Vállalati hírek 

A Deutsche Bank (DBK.DE) már korábban bejelentette, hogy felfüggeszti üzleti tevékenységeinek többségét Oroszországban, de tovább folytatódik a szolgáltatások korlátozása az ukrajnai orosz invázió miatt. A Deutsche Bank most azt közölte, hogy a privátbanki üzletága a továbbiakban nem fogad olyan új orosz ügyfeleket, akik nem Oroszországban élnek.

Az SAP (SAP.DE) bejelentette, hogy megszünteti felhőalapú szolgáltatásait Oroszországban. A lépés azt követte, hogy a cég úgy döntött, hogy az ukrajnai orosz invázió miatt leállítja termékeinek értékesítését Oroszországban.

A Linde (LIN.DE) bejelentette, hogy a nemzetközi szankcióknak történő megfelelés érdekében minden új üzleti fejlesztést felfüggeszt Oroszországban. Ez óriási csapást jelent az orosz sarkvidéki cseppfolyós földgáz projektnek (Arctic LNG 2), amihez a Linde szolgáltatná a cseppfolyósításhoz szükséges technológiát.

Elemzői lépések

A Duerr (DUE.DE) részvényekre „alulteljesítő” ajánlást adott ki az Exane. A célár 29 euró.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Hozzászólások ()

Friss hírek